Muzikale tips voor drie dagen Ribs & Blues

Frank Satink, Harrie Huisman, Barend Maaskant en Frank Niens over het programma

RAALTE – Tijdens de 23-ste editie van Ribs & Blues zijn er 24 bands uit binnen- en buitenland te horen en te zien in hartje Raalte. Voor de eerste keer is het hele programma, ook de zaterdagavond, helemaal gratis. Hoewel de optredens op het grote Mainstage en het iets kleinere Deltastage grotendeels op elkaar afgestemd zijn, zal er zo nu en dan gekozen moeten worden. Net zoals de vorige jaren geven liefhebbers en kenners weer tips over welke bands er zeker de moeite waard zijn. Vandaag oud-Heinoër Frank Satink, Harrie Huisman uit Mariënheem, Raaltenaar Barend Maaskant en diens plaatsgenoot Frank Niens.

Frank Satink was dit jaar weer de samensteller van het muzikale deel van Ribs en Blues. “Vanuit de organisatie zijn we zeer blij met de line up. Natuurlijk is het prachtig als er grote namen als Blackberry Smoke, Gov’t Mule en My Baby op de zaterdagavond langskomen. Mijn drie tips voor het pinksterweekend? Dan begin ik met Cedric Burnside, de zoon van de legende R.L. Burnside. Hij maakt dampende en stampende delta blues. Mijn tweede tip is Vintage Trouble, dat wordt een stomende afsluiter van een hopelijk prachtig weekend. De derde tip is Mell & Vintage Future, twee oude rotten en een rijzende ster. Mell heeft een prachtige stem en is echt de toekomst van de Nederroots. Mijn ‘must see’ is Wilko Johnson, ex-Dr. Feelgood en een absolute muziekheld. Hij heeft sinds 1993 niet meer in Nederland gespeeld en is nu te zien in Raalte.”
In Mariënheem verheugt Harrie Huisman (van staging2.fotosbluesrock.nl) zich ook al op Ribs & Blues; “Ik tip Blackbird, een echte soultopper. In hetzelfde spoor zit Eli Paperboy Reed, een man met een soulstem die Raalte zal verbazen, luister maar naar zijn laatste CD ‘99 Cent Dreams’. Wat ook een heerlijke verrassing kan worden, is Southern Avenue uit Memphis met een mix van blues, soul en gospel. Goudeerlijke rauwe blues komt van de 77-jarige blueslegende Little Jimmy Reed. Wonderkind op de gitaar Laurence Jones moet iedereen gezien hebben om te kunnen oordelen hoe goed die is! Ik heb hem al enkele keren in actie gezien en hij is echt een sensatie. Robert Jon & The Wreck is ook een prima band voor Raalte met roots, country en rockinvloeden. Dan King King, een Schotse bluesrockband, geformeerd in 2008 met als kopman Alan Nimmo en in zijn kielzorg Lindsay Coulson. Het bezoeken meer dan waard om te kunnen genieten van een portie bluesrock waar je u tegen zegt. Mijn must see is Vintage Trouble met als bandleider de markante Ty Taylor. Deze band liet Grolloo vorig jaar op zijn grondvesten schudden met hun blues, rhythm-and-blues, soul en rock-‘n-roll.”

Shack Shakers

Raaltenaar Barend Maaskant, muziekliefhebber en trouwe bezoeker van Ribs en Blues is blij met het brede aanbod. Het kost hem moeite om een keuze te maken. “My Baby, altijd helemaal goed, DeWolff idem dito en Tricklebolt ook helemaal goed; enorm gegroeid sinds ze begonnen en nu gelukkig op Ribs & Blues. Ik heb drie tips en een must see geselecteerd, te beginnen met de Dynamite Blues Band. Blues om naar te luisteren. Als de organisatie zorgt voor een zonnetje en een fijne temperatuur dan zit ik met een heerlijk koel biertje te genieten bij het deltapodium. Dan Eli Paperboy Reed op het Mainstage. Wat ik er van hoorde, was heel intrigerend. Invloeden van soul? Gospel? In ieder geval een vreemde eend in de bijt: showmuziek. Waarschuw ze wel dat ze niet opkomen en meteen het publiek willen laten meeklappen zoals ik op YouTube zag. Dat werkt niet bij Ribs & Blues. Dan de Legendary Shack Shakers weer op het Deltastage. Een enorme verscheidenheid aan stijlen; blues, swampy, hillbilly en space. Ik hoop dat ze dat in Raalte ook laten horen, dan zal ik me geen moment vervelen. En dan Robert Jon & The Wreck. Het lijkt me prima bluesrock, lekker stevig, vol, een beetje een ‘wall of sound’. Wie van deze vier is de must see? Moeilijk. Ik denk toch Legendary Shack Shakers. Misschien dan toch maar iets eerder bij DeWolff op het andere podium weg.”

Interactie

Frank Niens, wethouder in Raalte en muziekliefhebber noemt meteen Gov’t Mule zaterdagavond als must see. “Deze band werkt met uitstekende muzikanten en geweldige zang van Warren Hayes, ook bekend van The Allman Brothers. Mijn volgende tip is Nona met een prachtige warme stem die doet denken aan Amy Winehouse. Ik tip ook Robert Jon & The Wreck. Stevig gitaarwerk, snelle tempo’s in de songs, klinkt goed! De derde tip is Vintage Trouble. Die gaan het heel goed doen op Ribs en Blues. Swingende songs en veel interactie met de zaal.”

Kader met raster: Wilko Johnson

Wilko Johnson (foto), eerder lid van Dr. Feelgood en Ian Dury & The Blockheads, is de laatste toevoeging aan de line-up van Ribs & Blues. Hij staat op eerste Pinksterdag om 16.30 uur op de mainstage van het festival. Fans van Game of Thrones opgelet: Johnson speelde de beul Ilyn Payne (verantwoordelijk voor de schokkende executie van een van de hoofdpersonen van het eerste seizoen). In 2012 werd bij Johnson alvleesklierkanker geconstateerd. Hij bleef tegen alle doktersadviezen in echter doorgaan met optreden. Een second opinion en een daaropvolgende levensreddende operatie pakten tot ieders verbazing wonderlijk uit: de kanker bleek definitief verdwenen Johnson vormt nu samen met ex-Blockhead Norman Watt-Roy op bas en Dylan Howe op drums alweer jaren de Wilko Johnson Band. Het ouderwetse Dr. Feelgood geluid klinkt weer in volle glorie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.