Lauk: Bouhuijzen B & B

Het is al jaren een traditie. Tijdens het Pinksterweekend is Huize Bouhuijzen een B & B voor bezoekers van Ribs en Blues. De gasten dit jaar kwamen uit Brabant en Utrecht. Helemaal naar Salland, zo hoor je vaak. De reis Utrecht/Brabant naar Salland is langer dan andersom schijnt het.

In de loop der jaren heb ik onze vaste gasten kunnen leren dat het hier geen Twente of Achterhoek is. Huub van der Lubbe van De Dijk wist dat tijdens een optreden in Raalte niet en dankte het enthousiaste Achterhoekse publiek. En kreeg dat direct van een volle tent te horen.

Voor nieuwkomers omschrijf ik Salland als de mooie streek in West-Overijssel tussen Zwolle en Deventer aan de rechterkant van de IJssel. Over die relatieve onbekendheid kunnen we om lachen, maar vraag de gemiddelde Sallander waar de Langstraat of de Baronie ligt en hij blijft het antwoord ook vaak schuldig.

Het leuke van deze gasten is dat je via hun ogen naar in dit geval Ribs en Blues kunt kijken. Hier vinden we het heel gewoon dat er dit soort kleine en grote door vrijwilligers georganiseerde feesten en festivals zijn. Generaties Sallanders zijn er mee opgegroeid en weten niet beter, dit hoort bij Salland. Regelmatig wordt er zelfs flink gemopperd. Het bier is niet goed getapt of te duur, de muziek is te hard, het zijn de verkeerde bands, er ontbreekt een modedrankje, we kunnen niet pal voor de deur van de supermarkt parkeren, u kent het wel.

Het is dan verfrissend en leerzaam als je van de gasten van ver hoort hoe fantastisch deze festivals zijn, hoe gemoedelijk en relaxt de sfeer en hoe mooi dat dit door eigen streekgenoten wordt gedaan. Waarbij ze niet eens weten hoeveel lokale verenigingen er een mooi centje voor de clubkas aan overhouden door te helpen bij opbouw en afbraak, tappen en muntverkoop.

De provincie Overijssel realiseert zich sinds enkele jaren ook het economisch belang van al die bezoekers, dagjesmensen en toeristen (op de volle campings die helaas vaak ontbreken in het sponsorlijstje) en verdeelt flink wat promotiegeld.

Ik ben daarom blij dat ik juist door mijn gasten nooit vergeet hoe speciaal onze feesten en festivals zijn. Misschien gaf bestuurslid Rob Telgenkamp van Ribs en Blues een paar jaar geleden de beste reactie. Op de social media werd weer flink gezeurd over het muziekprogramma waarna een geprikkelde Rob de discussie afrondde met de legendarische woorden; “Weet je wat jij moet doen? Gewoon niet komen, dan bouwen wij hier zonder jou een heel mooi feestje.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.