Keniaanse boeren-atleten onder indruk Sallandse veebedrijven

RAALTE – Ze keken hun ogen uit, de vijftien Keniaanse boeren-atleten die vorige week een aantal Sallandse boerderijen bezochten. In hun eigen land is een boer blij met twee tot tien koeien, hier gaat het om bedrijven van zestig tot 120 koeien. “Maar daar kunnen ze met de opbrengst van 300 liter melk een vakman een maand betalen. Hier kun je met die 300 liter zo’n vakman twee uur betalen”, zo maakte begeleider Bulle Koster, dierenarts in ruste uit Den Ham, het verschil duidelijk.

De Kenianen zijn naast sporters ook boeren in eigen land. Ze deden met veel succes mee aan de Zwolse Halve Marathon. William Wanjiku won voor de tweede keer en landgenoot Albert Kangogo werd derde. Daarna ging het naar het groepsverblijf van de Maathoeve in Heeten. Het Platform Natuurlijke Veehouderij organiseerde vanuit Heeten een driedaags programma samen met Salland Boert en Eet Bewust. Zo werden onder meer melkveebedrijf de Riet van de familie Lugtenberg in Olst en het biologische melkveebedrijf (met boerderijwinkel) van Rob Kleinlangevelsloo bij Raalte bezocht.
De aantallen koeien hier, de hoge melkopbrengst, de machines en de melkrobot maakten diepe indruk. “Allemaal willen ze dan meteen Holsteins kopen en per koe 5.000 liter of meer gaan melken. Maar we willen ze leren om eigen keuzes te maken en niet simpelweg die van ons over te nemen”, zo legt begeleider Koster uit. Qua klimaat, voeding, fokkerij en melkkwaliteit zijn de verschillen namelijk enorm, zo vertelt hij. “In Kenia worden maiskolven als menselijke voeding verkocht. De koeien krijgen dus alleen de droge stengels en bladen. Alleen daardoor al kun je dus niet de melkproductie van de koeien hier verwachten.”

Stappen maken

Rob Kleinlangevelsloo legde het gezelschap uit hoe hij de afgelopen jaren zijn boerderijwinkel Supermarkt in het Bos opbouwde. Een betere vermarkting van eigen producten is ook een belangrijk punt voor de Kenianen. Toch gaat weer snel de aandacht uit naar de zestig koeien en de rauwe melk in de winkel. Phillemon Kiprop, manager van de atleten, was blij met de bezoeken. “Het is hier heel verschillend van Kenia, maar de passie van het boer zijn delen we wel. Alleen qua techniek en infrastructuur moeten we nog veel stappen maken.”
De Atletiekvereniging Salland verzorgde bij de Maathoeve op verzoek van het Keniaanse gezelschap een hersteltraining over een bijna geheel onverharde route. Wat voor de Afrikaanse wereldtoppers een simpele training was, bleek voor de Sallandse hardlopers een pittige klus.

Foto: Rob Kleinlangevelsloo (rechts staand) vertelt zijn Keniaanse bezoekers waarom hij onder meer voor Jerseykoeien kiest in plaats van de bekende Holsteiners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.