Kadernota gemeente Olst-Wijhe ingewikkelde puzzel

OLST-WIJHE – Gemeente Olst-Wijhe noemt het opstellen van de Kadernota een ‘ingewikkelde puzzel’. De gemeente moet het doen met minder geld van het Rijk, kamt met tekorten op jeugdzorg en moet voldoen aan wettelijk verplichte taken, zoals de invoering van de Omgevingswet en de energietransitie.

“Ja, het heeft ons als college wel de nodige hoofdbrekens gekost”, aldus portefeuillehouder financiën Anton Bosch. “Er is een aantal onderdelen waar we invloed op kunnen uitoefenen om de puzzel op te lossen. Besparen op bestaand beleid, minder geld uittrekken voor gewenst nieuw beleid en we kunnen ook draaien aan de knoppen van de onroerendezaakbelasting (OZB) en de toeristenbelasting.”

Bosch: “Zoals vele andere wethouders financiën vind ik het moeilijk te verteren dat wij door toedoen van het Rijk met deze situatie moeten dealen.” Hij doelt hierbij op het feit dat gemeenten in zijn ogen niet voldoende gecompenseerd zijn voor de uitvoering van de jeugdzorg en andere gedecentraliseerde wettelijke taken. “Zoals ook de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft aangegeven, voelen wij ons als gemeenten zo langzamerhand meer een uitvoeringsorganisatie van het Rijk dan een partner.”

Gevolgen

Ondanks de budgettaire krapte maakt het college, door goed te kijken wat anders of minder kan, toch ook investeringen mogelijk. Zo stelt het college de raad voor om onder andere voor onderwijshuisvesting meerjarig geld vrij te maken of te reserveren. En ook om te investeren in beheer openbare ruimte, vitaal platteland en in 2020 door te gaan met het project voor participatie van ouderen Dag!enDoen!

De financiële omstandigheden bemoeilijken echter wel het uitvoeren van het raadsakkoord zoals de raad dat in 2018 heeft opgesteld. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor de gemeentelijke belastingen. In de Kadernota wordt voorgesteld om de toeristenbelasting vanaf 2021 te verdubbelen. De OZB wordt naast de trendmatige verhoging van 1,5% in 2020 ook extra verhoogd met 2%, oplopend tot 5% in 2022. Hierover besluit de raad definitief in november en december van elk jaar.

Over de Kadernota 2020-2023 en de uitgangspunten van de begroting spreekt de raad tijdens zijn vergadering van maandag 8 juli.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.