Luisella Lai uit Olst regisseerde film ‘Anders Bekeken’ waarin normaal abnormaal is

‘Ik heb me twintig keer over de kop gewerkt’

OLST – “Als iedereen er goed positief in staat, is alles mogelijk!” Dat is eigenlijk de belangrijkste conclusie die Luisella Lai trekt nu haar speelfilm ‘Anders Bekeken’ afgelopen vrijdag feestelijk in première is gegaan.

Honderden acteurs, figuranten, muzikanten, zangers en vrijwilligers, mensen met en zonder geestelijke en/of lichamelijke beperkingen, hielpen mee met de monsterklus. Met de film vieren Luisella en haar team het tienjarig bestaan van Theater Onbeperkt, een theatergroep voor mensen met en zonder een beperking. Zondag 23 juni is de film tweemaal te zien in het Holstohus.

In de film worden de rollen omgedraaid. Niet de normale mensen zijn normaal, maar de mensen met een beperking. En de normalen zijn dus abnormaal. Dat blijkt als er plotseling een ‘normaal’ gezin zich vestigt in een dorp dat bestaat uit allemaal mensen met een beperking. De dorpsbewoners volgen de nieuwkomers met argusogen. Luisella en Theater Onbeperkt kregen bij hun initiatief ondersteuning van het Titus Brandsmahuis, het Kunstcircuit, Theateratelier ToiToiToi en de Videogroep Olst-Wijhe.

Monsterklus
Het idee voor een eigen film had Luisella, woonachtig in Olst, al jaren. Een eerste poging, enkele jaren geleden, ketste af, maar begin vorig jaar hakte ze de knoop door. It giet oan! De begroting was in mei 2018 rond (met name dankzij subsidies en sponsoring in natura), met het scenario begon ze in augustus en in oktober 2018 startten de repetities. ‘Anders Bekeken’ werd in de eerste drie maanden van dit jaar opgenomen gedurende zestien draaidagen in Deventer en Olst.

Een monsterklus, dat was het. Dat beaamt Luisella ook. Donderdag hebben we haar aan de lijn, een dag voor de première in de Deventer Schouwburg en Luisella komt er eerlijk voor uit: ze is wat gestrest. “Morgen eerst maar eens overleven. Zo’n première vereist heel veel organisatie. We hebben 850 gasten, waarvan heel veel met een beperking. De hoofdrolspelers werden vanuit de repetitieruimte aangekleed en opgehaald met chique auto’s. De acteurs worden thuis opgehaald, we hebben gezorgd voor een kapper en een visagist en er moet een rode loper komen!”

‘Van de gekke’
En zo gaat het al sinds februari, vult ze wat later aan. “Begrijp me niet verkeerd, dit was een ontzettend gaaf project, ik heb heel veel geleerd, mooie momenten beleefd en fijne contacten opgedaan, maar eigenlijk was het van de gekke. Ik heb me twintig keer over de kop gewerkt. Sinds februari zeven dagen per week tot diep in de nacht. Aan de andere kant is de energie die je van iedereen krijgt ook verslavend. Zo’n filmproject is een denderende trein die je niet meer kunt stoppen. Gelukkig mocht ik rekenen op de hulp van een groot team. Maar wel allemaal vrijwilligers.”

Eigenlijk ontplofte het meteen al. Een oproep van Luisella voor extra figuranten (met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking) op Facebook ging eind vorig jaar viral. “In een dag tijd had ik 46.000 views. Mijn mailbox zat bomvol met reacties. Niet alleen uit de regio, zoals mijn bedoeling was, maar vanuit heel Nederland.” Ook Johnny de Mol besteedde in zijn tv-programma “Down met Johnny” volop aandacht aan het project en financierde zelfs een scène (met stuntman).

Kijk naar de mogelijkheden
Het is natuurlijk niet heel gemakkelijk om mensen met een (geestelijke) beperking te regisseren, maar toch zegt Luisella dat het prima gaat. “Ik ben fulltime theaterregisseur. Ik werk al jaren met speciale doelgroepen: senioren, mensen met Alzheimer en inderdaad, ook mensen met een beperking. Ik ben niet anders gewend. Bij het regisseren moet je weten waar je naartoe wilt. Welke beperking iemand ook heeft, je moet kijken naar de mogelijkheden. Komen ze niet uit de tekst, dan pas je die aan of probeer je het later nog een keer. Ik zoek altijd een passende oplossing. Maar nogmaals, ik deed dit niet alleen. Ik wil Len Hake zeker ook even noemen. Die verzorgde als vrijwilliger de planning. Nadat Johnny de Mol zijn medewerking had toegezegd, moest die helemaal op de kop! Is ze heel erg druk mee geweest.”

31 maart 2019 is wat Luisella betreft de dag die het allemaal waard maakte: de laatste opnamedag in Olst. “De film eindigt met een groot straatfeest. Daarvoor mochten we gebruik maken van de Aaldert Geertsstraat. Die was helemaal afgezet. Honderden figuranten, een fanfare en dansmariekes, allemaal mensen met een beperking erbij. De hele crew; alles en iedereen door elkaar. Het begon geregisseerd. Maar na één scene werd het écht een feest. Iedereen, met welke beperking dan ook, vierde mee. Het was heel mooi om te zien. Iedereen was gelijk!”

Het land in
In september en oktober wil Luisella met haar film het land in. Ze is nu al geboekt door verschillende zorginstellingen. “En daarbij wil ik film vertonen, maar er ook over vertellen. Mijn boodschap? Dat we anders om moeten gaan met mensen met een beperking; we moeten ze meer behandelen als een volwaardige doelgroep!” De vertoningen in het Holstohus in Olst beginnen om 14.30 en 20.00 uur. De middag(gala)voorstelling is al uitverkocht. Op vrijdag 28 juni is de film ook nog te zien in het Titus Brandsmahuis in Deventer (19.30 uur; galavoorstelling) en op zondag 30 juni in Filmhuis de Keizer in Deventer (16.15 uur). Zie voor meer informatie en kaartverkoop: staging2.theateronbeperkt.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.