Het verhaal achter de secco’s in ‘Parels van de Plaskerk’

RAALTE – Het boek ‘Parels van de Plaskerk’ is zondag 2 juni officieel gepresenteerd. Het boek gaat over de secco’s in de Plaskerk. Achter de prachtige muurschilderingen schuilen bijzondere verhalen. Burgemeester Martijn Dadema ontving het eerste exemplaar uit handen van conservator Nanon Journée, ook namens haar collega Aafje Bouwhuis. Met de overhandiging van het boek is het project ‘De Plaskerk en haar omgeving’ afgesloten.

Burgemeester Martijn Dadema: “De secco’s mogen met recht één van de parels van onze gemeente genoemd worden. Het is belangrijk dat dit stukje geschiedenis bewaard blijft en gedeeld wordt. Met dit boek betrekt de Plaskerk inwoners en toeristen bij het erfgoed van Raalte. Het boek is een echte aanrader voor cultuurliefhebbers.”

Over de secco’s

De Plaskerk is het oudste gebouw van Raalte. In het jaar 1123 verrees de kerk op de huidige plek. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd er een bijzondere ontdekking gedaan. Achter dikke lagen verf en stuc kwamen eeuwenoude secco’s tevoorschijn. Deze secco’s werden tijdens de beeldenstorm in 1648 uit de kerk verbannen. In het boek ‘Parels van de Plaskerk’ staan de verhalen achter de secco’s beschreven. Daarnaast schenkt het boek ook aandacht aan het interieur van de kerk.

Verkrijgbaar

‘Parels van de Plaskerk’ is vanaf 5 juni verkrijgbaar bij de Bruna in Raalte. Het boek is elke woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur ook te verkrijgen bij het Annahuis (achter de Plaskerk). De foto’s in het boek zijn gemaakt door fotograaf Thomas Klomp. De teksten zijn geschreven door Paul le Blanc en Wim Hoogeland. Het boek is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Raalte en Landschap Overijssel.

Wandel- en fietsroutes

De twee wandelroutes en de fietsroute, die eveneens onderdeel uitmaken van het project ‘De Plaskerk en haar omgeving’ zijn recent afgerond. De routes starten vanaf de Plaskerk en zijn te vinden op staging2.landschapoverijssel.nl. Er is ook een gratis route-app beschikbaar. De app ‘Wandelen in Overijssel’ is via de Google Playstore en Apple Store te downloaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.