Gerlant: Versbestuur

De stoom kwam uit mijn oren, ik knalde nog net niet uit elkaar. Gloeiende, gloeiende, gloeiende om mijn verontwaardiging maar even netjes samen te vatten.

Versbestuur. We worden door de commissaris van de koning bij elkaar gezet dit voorjaar. Veertien Overijsselaars vanuit de hele provincie. Praten over en meedenken over bestuurlijke vernieuwingen. Ideeën aandragen over hoe dingen anders kunnen. Niet de minste mensen daar, merk ik al gauw. En wat is mijn rol in deze, vraag ik mij af. Gedreven Overijsselaars die zich stuk voor stuk inzetten voor hun omgeving en een ‘bak’ kennis hebben over hoe het werkt en hoe het zou moeten werken. Maar er zijn ook mensen die zijn geïndoctrineerd door het systeemdenken.

Versbestuur. In Raalte hebben we ‘Heeten begroot’. Een dorpje dat onderzoekt of het kan gaan ‘burgerbegroten’. Een werkgroep van dorpsbewoners, ambtenaren, raadsleden en twee adviseurs die dat voorbereiden. De afdeling versbestuur van de provincie is erbij betrokken, vanaf het begin. De relatie is er één van ze gedogen, ze moeten zo af en toe met geld gaan schokken. Voor de rest wordt afgesproken dat zij met ons meekijken om ervan te leren. Op het provinciehuis moeten ze afleren om vóór inwoners te denken, maar mét inwoners meedenken is wat deze adviseur, zijn mede werkgroep leden voorhoudt .

De groep van de commissaris, dat krijgt een vervolg. Bij de Bagatelle wordt drie uur lang gepraat over hoe het anders zou moeten. De commissaris heeft aangegeven een soort van handreiking te willen voor de nieuwe Staten. En over hoe dingen anders moeten. Er moet een soort van manifest komen, dat leg ik daar op tafel. Vervolgens praten ze met elkaar in keurige volzinnen, anderhalf uur lang over wat dan de legitimiteit is van ‘de groep’ en waarom de Staten daar wat mee zou gaan doen. Ik vraag mij nogmaals af wat mijn rol is in deze en erger mij kapot. Dan gooi ik het op tafel. “Wat kan mij die legitimiteit schelen? Als het manifest klaar is loop ik het provinciehuis binnen en pleur het op tafel.” Dan blijkt dat die keurige tukkers ook wel ‘pleuren’ kunnen en we nu kilometers kunnen gaan maken.

In Heeten is mijn rol duidelijk. Het dorp trekt de kar en als ze hier of daar vastlopen, ga ik het gemeentehuis binnen. Meestal door de zijdeur, als het nodig is, door de voordeur. Of naar het provinciehuis. Recht op het doel af maar met respect voor die ander. Bij de Bagatelle krijgen we een uitnodiging voor een ‘groot feest’ bij het provinciehuis. Als ik mij op wil geven moet ik verplicht invullen namens welke groep ik kom, wat mijn legitimiteit is. Gloeiende, gloeiende. Daar komt toch geen inwoner op af? En dat ik van de samenhang van het programma niks snap. Ik neem mij voor om dat die middag duidelijk te maken. Ik reserveer die door-de weekse-middag in mijn agenda waar al zo weinig vrije tijd in zit. Het ‘feest’ wordt afgeblazen, te weinig deelnemers. Ik word bedankt…

Afijn, Andries de commissaris adviseert mij om eens met de grote baas van de afdeling versbestuur te gaan praten. Dan komt er een persoonlijke blog van een ambtenaar online: kameraderij, dit raakt mij. Respect en ik neem mij voor om mijn gemak te houden.

In Heeten vordert het proces. Informeel bij elkaar komen is waar ik vanaf het begin op loop te hameren. Een bijeenkomst bij het zwembad is wederom een succes. Het dorp en de politiek zijn betrokken en het leeft, alhoewel er ook nog veel vragen zijn. De grote afwezige is de afdeling versbestuur.

De vervolgbijeenkomst van de Bagatelle is op 3 juli. Daar kijk ik naar uit. De groep is eindelijk zover dat ze dingen op tafel durven te pleuren. Het manifest ‘twentse noabers’ dat als voorbeeld zou dienen, heb ik tot in de treure gelezen en over na zitten te denken. Met de kennis uit die groep, wat ambtelijke ondersteuning en hier en daar wat prikken. Dat wordt appeltje eitje dacht ik.

Donderdagmiddag mail van een andere ambtenaar. Jullie hebben niet dit… jullie hebben niet dat…. Wij hebben bedacht dat…..

De bijeenkomst wordt afgeblazen. 16 juli is er een vervolg voor een klein groepje en de rest mag na de zomer weer komen. Wel gloeiende…! Het knált door Laag Zuthem. “Zitten ze weer voor me te denken. Verd..! Weer mijn agenda op de kop. Wéér!” In Raalte doen wij dat tegenwoordig samen, overleggen we met elkaar. Inwoners, politiek en ambtenaren. Daarom zou versbestuur met ons meekijken. “Nu is het klaar. Ik ga door de voordeur!”

De 16e… Ik zal er zijn.

4 REACTIES

 1. Afdeling ‘versbestuur’ doet me denken aan de ‘versafdeling’ in een supermarkt. Ook dáár vind je soms producten die allang vervangen hadden moeten worden omdat ze over de houdbaarheidsdatum heen zijn…

  • Deze afdeling doet echt haar best Marjan, vergissen zich wel eens. Er zijn daar afdelingen waar veel meer aan de hand is. Waar ook deze mensen tegen aanlopen. Soms werkt dan een column beter dan mail. Binnenkort is er positief nieuws. Daar ben ik van overtuigd.

 2. Stevig verhaal Gerlant,

  Dit is goed waardeloos zoals je het beleefd hebt, je hebt een stevig breekijzer nodig om structuren te veranderen.
  Vers bestuur is voor mij zo’n breekijzer maar af en toe is er ook een moker voor nodig.
  We willen een participerende maatschappij en dat gaat met horten en stoten.
  Als dan ook de gemeenten dit met krappe budgetten moet realiseren is het een vorm van de 80 jarige oorlog.
  Gewoon vol blijven houden dus.

  Bedankt voor je schrijven.

 3. @Gerlant. Misschien is de naam “versbestuur” wel te bedreigend voor de provincieambtenaren omdat ze bang zijn dat ze over de versheidsdatum verklaard zullen worden. Maar alle gekheid op een stokje, ik kan me je ergernis helemaal voorstellen. Maar jou kennende zul je je hoofd niet in de schoot leggen en dóórgaan. Respect!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.