Gerlant ‘PAS’ past niet

In een afscheidsinterview twee jaar geleden, zei hoogleraar Rurale Sociologie Jan Douwe Van Der Ploeg, van de Universiteit Wageningen iets in de trant van: “Het is zo’n fascinerend beroep maar we weten nog maar een heel klein beetje van het totale wetenschapsplaatje”, terwijl hij twee vingers één centimeter uit elkaar hield. Ik steek op dat moment twee middelvingers op naar het scherm. Dat is niet persoonlijk maar het staat voor mijn afkeer van deze wereld. Zogenaamde wetenschappers kijken allemaal op hele kleine onderdeeltjes, doen daar belangrijk over en politici maken vervolgens de regeltjes. Niemand kijkt naar het grotere plaatje. Toch is hun invloed groot.

Tijdens dit interview op zondag 9 juni https://sallandcentraal.nl/2019/06/gerlant-in-gesprek-met-tijs-de-bree/?fbclid=IwAR2Uhd-GeOKnVZf9yTQDTYVNpohgAv1ffT4FgUOx0zN-Yetiydu29T57Q6M  zegt Overijssels PvdA kandidaat-gedeputeerde ingenieur Tijs de Bree tegen mij: “Ik vond het persoonlijk een mooi rekenmodel.” Hij heeft het over PAS (Programma Aanpak Stikstof) over hoe je verwachte toenames stikstofuitstoot met verwachte aannames compenseert.

Al in 2015 roep ik ‘PAS past niet’. De Europese wet is daar duidelijk over en moet anders. Maar iedereen, ook LTO, is in de ban van het geniale plan dat de bollebozen met elkaar uitgevonden hebben. Echter, Europarlementariër Anny Schreier-Pierik publiceert later dat jaar een dik rapport en waarschuwt:  https://issuu.com/eppgroup/docs/land_in_de_knel_fbclid=IwAR2qAPJI8QNBHZ1JnrmF4_ST6mMryZ0LALWplyoci8a3uDgqU0ka-nXZKgU.

Het draait om de Natura2000-gebieden en de invloed die toename van stikstofuitstoot daar op kunnen hebben. De problemen zijn groot, bij alles wat je doet komt stikstof vrij en nieuwe vergunningen worden niet meer afgegeven. Zoals bij de uitbreiding/opwaardering van de N35 of bij de deze week zo bejubelde uitbreiding van het industrieterrein in Heino, om maar heel kort bij huis te blijven. Tenzij…?

Tijs zegt nu hierover: “Ik ga echt niet met een bonnenboekje achter een paar koeien in de wei aanrennen. We moeten op zoek naar oplossingen samen met de andere provincies en met het rijk.”

“De bevoegde gezagen zullen inventariseren welke projecten door deze uitspraak in de knel komen”, schrijft Minister Schouten deze week in haar reactie op de uitspraak. https://staging2.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-landbouw-natuur-en-voedselkwaliteit/documenten/kamerstukken/2019/06/11/kamerbrief-met-reactie-op-uitspraak-raad-van-state-over-programma-aanpak-stikstof.  “Met een individuele passende beoordeling die voldoet, is echter alsnog vergunningsverlening mogelijk.” Dat schrijft ze ook.

Koe in de wei

Veel agrarische bedrijven hebben vergunningen gehad die niet houdbaar zijn. Andere activiteiten vielen onder een meldplicht. Bijvoorbeeld koeien weiden of land bemesten. Ook daar moet je nu een vergunning voor aanvragen én je moet aantonen dat je de natuur niet meer belast met stikstof. Dit kan alleen door binnen het bedrijf ruimte te zoeken, of extern het bedrijf te compenseren door middel van stikstof van stoppende bedrijven (salderen). Dan is het zeker dat de uitstoot op het daarvoor gevoelige Natura 2000-gebied niet toeneemt. Een andere mogelijkheid is het opstellen van een ecologische onderbouwing waaruit blijkt dat de natuurlijke kenmerken van het betreffende gebied niet worden aangetast, terwijl er meer stikstof wordt geproduceerd.

Een ecologische onderbouwing is niet te doen, omdat daar een wetenschappelijke zekerheid aan ten grondslag moet liggen. Dat valt af.

De derde mogelijkheid is, wanneer uit een individuele passende beoordeling niet de vereiste zekerheid kan worden verkregen, alleen toestemming kan worden verleend aan de hand van de ADC-toets. https://staging2.infomil.nl/onderwerpen/integrale/wet-algemene/toestemmingen-wabo/toestemming-2/ . Hierbij moet je aan drie voorwaarden voldoen:

 • Er zijn geen Alternatieve oplossingen.
 • Het project is nodig om Dwingende redenen, van groot openbaar belang (met inbegrip van redenen van sociale of economische aard).
 • De nodige Compenserende maatregelen worden getroffen, om te waarborgen dat de algehele samenhang van Natura 2000 bewaard blijft. Het resultaat van de compensatie moet in beginsel bereikt zijn, op het moment waarop het betrokken gebied schade van het project ondervindt.

Conclusie

De werkzaamheden aan de N35 en de uitbreiding in Heino kunnen dus wel uitgevoerd worden, maar met veel meer regeltjes en kosten. Desnoods met een ADC-toets. Voor een individuele boer is zo’n toets niet van toepassing. Er zijn geen dwingende redenen van nationaal belang. Een ecologische onderbouwing is al afgevallen dus blijft alleen het salderen over. Gevolg? De koeien blijven binnen, minder familiebedrijven en intensivering van de sector. Alleen de groten kunnen het vergunningstraject betalen.

Waarom nu dit technische stuk?

Tijs zei me het coalitieakkoord goed te lezen en dat heb ik gedaan. Wat opvalt is dat er minder regeltjes voor boeren moeten komen, er ook extra geld is voor de boeren, er oog is voor de leefbaarheid op het platteland maar ook voor de bereikbaarheid. Daarnaast voor de PvdA ambitie: De verdubbeling van de spoorbaan Zwolle-Enschede, welke alleen gerealiseerd kan worden door heel veel compensatie van de natuur én een ADC-toets.

Ik ben benieuwd wat voor een kostbaar gedrocht er nu weer als oplossing wordt opgetuigd, om onder die Europese regels uit te komen. Hij zoekt de oplossing in Den Haag en bij de provincies, maar hij moet bij zijn fractie in Brussel zijn.

De wetenschapper die zijn vingers één centimeter uit elkaar hield…. Stel je eens voor dat hij zijn armen helemaal spreidde en zei: “Er is nog zoveel dat wij niet weten en daar bouwen jullie nu de regeltjes op!”

Laat ze gaan samenwerken met Annie Schreijer en een beetje ‘boerenverstand’ gebruiken. Ik hoop dat ze dit Megaveel hebben, anders hebben wij straks alleen nog maar Megastallen…

gerlant@regiobode.nl

 

4 REACTIES

 1. Wetenschappelijke zekerheid?? Wetenschap gaat uit van aannames… en vandaar uit zoekt men verder naar de gewenste oplossing. Alles is een illussie, zoals alles een illussie is in het beeld van deze wereld wat we met elkaar geschapen hebben. We geloven met elkaar in deze illussie en verklaren dat dit onze werkelijkheid is.
  Interessant dat we niet de andere kant willen geloven en niet willen werken aan een wereld die niets en niemand uitsluit. Terwijl dat het hele proces is dat leven is en waar het om draait: niets en niemand is uitgesloten, we zijn allemaal deeltjes van het grote geheel, dat zich herhaalt en herhaalt zolang we onze gedachten over onze wat wij als onze cultuur en economie beschouwen in zijn/haar huidige vorm.

  • Spijker op de kop, Marisca.
   Als we nog niet gek zinn, laten we ons gek maken door gewenste uitkomsten van gestuurde onderzoeken

 2. ik wordt uitgedaagd om hier een inhoudelijke reactie te plaatsen.
  helaas heb ik geen idee hoe.
  goed bekeken heb ik een paar jaar na het behalen van mijn middelbare landbouwschool diploma de neus een andere richting op gedraaid om het begin van deze regelgeving.
  en dan hebben we het over pffff wat is het 1989, 1990?
  en ja over die regelgeving met de nodige aanpassingen gaat dit over.
  zo’n 80 jaar geleden was er iemand met een karakterastiek snorretje die had volgens zeggen het idee dat nederland een groot recreatiegebied moest worden.
  met de huidige ideeen en regelgeving word zijn idee uiteindelijk tocvh uitgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.