“Fusie HEVO en SC Heino destijds goed voor het hele dorp”

VV Heino viert 50-jarig bestaan met uitgebreid jubileumprogramma en ‘revanchewedstrijd’ tegen Lemelerveld

HEINO – Die fusie van het katholieke HEVO met het (algemene) SC Heino 50 jaar geleden tot VV Heino was een hele goede zaak. “En niet alleen voor de club. Voor die tijd leefden katholiek Heino en de rest van het dorp vooral naast en langs elkaar heen. Na die fusie veranderde dat. In zoverre kun je zeggen dat het een eyeopener was voor veel dorpsgenoten. En heel goed voor de sfeer in de dorpsgemeenschap.”

Jacob van Leeuwen, 72 jaar, Anton Nijboer, 82 jaar en Frans Stappenbeld, 73 jaar, waren er destijds al bij. Jacob en Frans waren lid van het in 1948 opgerichte SC Heino en Anton van het 10 jaar oudere HEVO.

“Het was best een heet hangijzer, zo’n fusie tussen, zeg maar, katholieken en andersdenkenden. In die tijd ging je automatisch naar de bakker en slager van dezelfde geloofsrichting. Ze zijn er jaren mee bezig geweest. Toen het de twee besturen niet lukte, hebben ze een commissie met vier onafhankelijke notabelen uit het dorp in het leven geroepen. Dat was de goede oplossing. Later zijn er nog geregeld clubs van elders komen kijken hoe we dat hier in Heino hebben opgelost. Eigenlijk waren beide clubs met misschien elk tweehonderd leden en een veld ook aan de kleine kant. En weinig faciliteiten, je was als voetballer al blij als er stromend water was”, zo herinneren de drie zich.

Belangrijk was ook de steun van HEVO-geestelijk adviseur kapelaan van Merm die een uitgesproken voorstander van de fusie was. “Hij kwam ook altijd zelf meevoetballen als er zondagmiddag geen Lof was. Heel makkelijk, je wist altijd of hij wel of niet kwam opdagen.”

In de zomer van 1969 mochten de leden stemmen. Bij SC Heino waren alle 39 aanwezige leden voor, terwijl bij HEVO van de 57 leden er 48 voor en acht tegen stemden. Voor veel leden een mooie gelegenheid om dat te vieren in het eigen clubcafé: SC Heino bij Muller en HEVO bij ‘Centraal’ (nu zaal Oortwijn). “Ik kwam daarna thuis en mijn vader vroeg wat er besloten was. Dat vertelde ik, waarna hij meteen reageerde: ‘Mooi, hadden ze al veel eerder moeten doen’”, zo herinnert Frans zich. Net als Jacob voetbalt hij nog steeds, maar alleen in een trainingsgroep.

Bloedgroepen
Op maandag 30 juni 1969 werd de fusie een feit. Een week later, 7 juli, benoemde de vereniging veearts in ruste Piet van Egmond tot nieuwe (neutrale) voorzitter. Het nieuwe bestuur bestond uit vertegenwoordigers van beide clubs, de naam werd VV Heino en de clubkleuren werden van HEVO overgenomen; groen-wit.

Sportief gezien waren de verwachtingen hoog; met de beste voetballers van twee verenigingen zou de nieuwe club het in de vierde klasse KNVB wel even gaan maken. “Dat viel toch wat tegen. Wel werden het tweede, derde en vierde meteen kampioen.” Het drietal oudgedienden kibbelt daarna nog even over de vraag of de eerste trainer Harry Poppe wel of geen rekening moest houden met de twee ‘bloedgroepen’.

“Ik denk dat hij van het bestuur wel de boodschap had gekregen om in ieder geval een paar roomsen in het nieuwe eerste elftal te zetten”, zo denkt de een. “Nee, dat geloof ik echt niet”, zegt de ander. “Het is wel zo dat de mensen die echt tegen de fusie waren na dat besluit met volle kracht hebben meegewerkt. Alle neuzen stonden meteen dezelfde kant op. Niemand hoorde je meer over terugdraaien ervan.” Anton Nijboer, hij stopte door een kapotte knie al op 25-jarige leeftijd met voetballen, is er zeker van: “Het was goed voor de nieuwe vereniging maar zeker ook voor heel Heino. Opeens kwam iedereen bij iedereen over de vloer. Voor die tijd was er best een scheiding in Heino tussen de katholieke helft en de rest.”

Streekderby’s
Alle drie zijn ze blij en tevreden met de huidige club die kan buigen op meer dan duizend leden. Dat het eerste elftal nu al vijf jaar op rij in de eerste klasse speelt, dat hadden ze destijds nooit kunnen bevroeden. “Eigenlijk zijn we bij Heino nooit zo vaak kampioen geweest. Promotie ging vaak via een nacompetitie. We hebben natuurlijk 24 jaar of zo in die vierde klasse gespeeld. Heino is gelukkig geen club waar snel paniek is. Het is heel mooi dat die eerste klasse voor ons een geschikte plek lijkt te zijn. En met eigen mensen, want die hebben binding met de club. Betalen van spelers, daar moet je nooit aan beginnen. Alleen zou het mooi zijn als er nog wat meer streekderby’s zouden zijn, niet alleen tegen Rohda Raalte. Spelen tegen Lemelerveld, Dalfsen, Wijhe, noem maar op, dat is het allermooiste, dat is in het verleden wel bewezen.”

De jubileumweek wordt op vrijdag 28 juni om 20.00 uur afgetrapt met een reünie in de kantine van VV Heino. Iedereen is welkom. Zaterdag 29 juni staat in het teken van het vrouwenvoetbal. Om 13.00 uur speelt Vrouwen 1 een wedstrijd tegen de Dames All Stars van Heino. ’s Avonds is er voor de leden van VV Heino een groot jubileumfeest en tussendoor is er nog een diner voor alle sponsors.

Op woensdag 3 juli is het de beurt aan de jeugdspelers. Zij krijgen ’s middags een voetbalclinic aangeboden. ’s Avonds om 20.00 uur is er voor de ‘oudere jeugd’, vanaf een jaar of 60, die nog steeds gek zijn van het spelletje een walking football-try out.

Bij een jubileum hoort een jubileumwedstrijd. Daarom volgt op donderdag 4 juli een replay van de meest historische wedstrijd die de club ooit speelde. In 1985 waren vijfduizend toeschouwers getuige van de kampioenswedstrijd Heino-Lemelerveld, die eindigde in 1-1, waardoor Lemelerveld er met de bloemen vandoor ging. De spelers van Heino krijgen nu de gelegenheid om revanche te nemen. Het spektakel begint om 20.00 uur.

Vrijdagavond 5 juli is het tijd voor de grote VV Heino (voetbal)quiz. Verschillende teams gaan met elkaar de strijd aan. De quiz begint om 20.00 in de kantine van VV Heino en deelname is gratis. Op zaterdag 6 juli van 15.00 tot 21.00 uur volgt de traditionele familiedag voor leden en vrijwilligers van VV Heino en hun hele familie, met allerlei activiteiten voor het hele gezin en onder andere ook de grote verloting.

Op 7 juli, de oprichtingsdatum van VV Heino, wordt de jubileumweek officieel afgesloten met een receptie voor genodigden. Dan staat ook de presentatie van het grote jubileumboek gepland. In dit boek staat de historie van VV Heino uitgebreid beschreven in woord en beeld. De oplage van dit boek is beperkt. Voorinschrijven kan via de jubileumwebsite van vv Heino. Daar is ook alle verdere informatie over de jubileumactiviteiten te vinden.

Kijk voor informatie over het jubileumprogramma op staging2.vvheino.nl/jubileum.

Foto: Frans Stappenbelt, Jacob van Leeuwen en Anton Nijboer (vlnr) waren er 50 jaar geleden al bij