‘Eigen buurthuis zou heel mooi zijn’

Werkgroep met nieuwe eigenaar, provincie, gemeente, Oversticht en PB Eikelhof buigt zich over Lepelaar

EIKELHOF – Het is vooral aan de koper wat er gaat gebeuren met de voormalige horecazaak de Lepelaar. “Wij hopen uiteraard als Plaatselijk Belang Eikelhof bij de ontwikkeling inbreng te mogen leveren en via een goede samenwerking tot een mooi en goed eindresultaat te kunnen komen.”

PB-secretaris Tessa Steunenberg wil verder nog niet ingaan op de onlangs gepresenteerde plannen van de gemeente Olst-Wijhe, makelaar Erik Baltes en investeerder Kamphuis uit Hellendoorn die het horecacomplex heeft gekocht. Volgens de eerste plannen wordt er ingezet op zo’n drie nieuw te bouwen huizen op het in totaal 5.300 m2 grote perceel. Daarnaast zou er een buurthuis voor de buurtschap Eikelhof kunnen komen, al dan niet nieuw te bouwen of in (een deel van) de sinds februari vorig jaar gesloten gebouwen van de Lepelaar. Voortzetting van deze horecazaak in welke vorm ook wordt niet overwogen. Er komt nu een brede werkgroep met onder meer de gemeente, de nieuwe eigenaar uit Hellendoorn, de provincie, het Oversticht en PB Eikelhof. Deze gaat de wensen en (financiële) mogelijkheden in kaart brengen en komt dan op termijn met een plan.

De Lepelaar was vele jaren een bekende horecazaak voor wandelaars, fietsers en automobilisten. Peter Vrielink, samen met echtgenote Carla uitbater van de uitspanning aan de Boxbergerweg bedacht de naam de Lepelaar bij hun komst vanuit Hellendoorn 14 jaar geleden. Het echtpaar had na een flinke verbouwing grote plannen en wilde bijvoorbeeld meer partijen en bruiloften uit de hele regio maar ook themafeesten aantrekken. Dat leverde vier jaar geleden wel een conflict op met de lokale schietvereniging Wilhelm Tell. Na een rechtszaak moest die het eigen onderkomen op het terrein van de Lepelaar verlaten en vertrok naar Averlo.

Oude wens

In 2017 organiseerde Vrielink nog een speciale open dag om de Lepelaar extra onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. De bezoekersaantallen stegen echter niet snel genoeg. Begin vorig jaar werd de zaak gesloten en voor 375.000 euro te koop aangeboden. Het is vrijwel zeker dat er geen nieuwe horecazaak terugkomt, zo maakten makelaar Baltes en investeerder Kamphuis al direct duidelijk bij de recente presentatie van de plannen voor het perceel en het complex. Een combinatie van sloop en de bouw van enkele nieuwe woningen met een buurthuis lijkt wel kansrijk.
Met zo’n buurthuis zou een oude wens van PB Eikelhof uitkomen. Als enige van de twaalf kernen in de gemeente Olst-Wijhe heeft de Eikelhof (met ruim 350 inwoners) geen eigen buurtvoorziening. Zo’n eigen ontmoetingsplek kan flink bijdragen aan de leefbaarheid in de buurtschap, zo heeft PB al vaker laten weten. Ook de Palmpasenoptocht zou bijvoorbeeld weer een mooi start- en eindpunt kunnen krijgen. Dat geldt ook voor de ontvangst van Sinterklaas en de jaarlijkse burendag in de Eikelhof. PB belegde al eerder een goed bezochte informatiebijeenkomst over deze wens. Als voorbeeld wordt Wesepe genoemd. Daar kocht de gemeente tien jaar geleden zalencentrum het Wapen van Wesepe toen dat plotseling dreigde te sluiten. Daardoor dreigde het dorp zonder ontmoetingsplek te komen.

Bij de presentatie van de plannen voor de Lepelaar blikte Dick Caron van PB Eikelhof alvast vooruit op de kansen en mogelijkheden voor zo’n buurthuis met bijvoorbeeld een bescheiden horecavoorziening als onderdeel van woningbouw. De exploitatie daarvan zou door de eigen inwoners kunnen gebeuren. Tessa Steunenberg, secretaris van PB Eikelhof, roept nu op tot rust. “Ondanks dat er al flink wordt gespeculeerd in de media zijn tot op heden nog geen concrete definitieve plannen met betrekking tot de ontwikkeling van de locatie van de voormalige horecagelegenheid waar wij als zijnde Plaatselijk Belang Eikelhof iets over kunnen melden. Recentelijk is bij de gemeente het startsein gegeven voor ondersteuning bij de ontwikkeling van deze locatie. Plaatselijk Belang Eikelhof is verder geen eigenaar dus het is nu verder eerst aan de koper van de locatie wat hij er mee wil.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.