Dit zijn de twintig meest voorkomende achternamen in Raalte

RAALTE – Zijn er tradities van vroeger terug te zien in het hedendaagse leven in Raalte? Places Nieuws heeft veel voorkomende achternamen van inwoners van Raalte onder de loep genomen. Achternamen veranderen niet door de jaren heen en kunnen daardoor meer zeggen over de geschiedenis van een plaats.

“Raalte wordt gezien als het kloppend hart van Salland”, menen de onderzoekers. “Jaarlijks bezoeken veel mensen het Sallandse Oogstfeest in Raalte waarbij folklore en tradities samen gaan met het bloazersfestival en een braderie. Het feest werd officieel voor het eerst in 1951 gevierd en was van oorsprong een oogstdankfeest. Tijdens dit feest vierde men het einde van de rogge-oost, dit was het einde van een periode hard werken. Deze traditie wordt voortgezet in het hedendaagse Stöppelhaene feest.”

Veel voorkomende achternamen
Drie veel voorkomende achternamen in Raalte zijn Jansen, Bruggeman en Meijer. Jansen is een van de meest voorkomende achternamen in heel Nederland. Het is een patroniem wat betekent dat de achternaam verwijst naar de voornaam van iemands vader. In dit geval betekent het ‘zoon van Jan’.

De naam Bruggeman komt minder vaak voor in de rest van Nederland. Het is een adresnaam en verwijst naar een gebied of plaats waar men vandaan kwam. Wellicht verwijst het naar een van de vijf bruggen in Raalte over het Overijssels Kanaal. De achternaam Meijer komt ook vaak voor in Raalte. Meijer is een beroepsnaam en kan verwijzen naar verschillende soorten beroepen zoals, rentmeester, opzichter of hofmeester.

Bijzondere achternamen
Opvallende achternamen in Raalte zijn Koerhuis, Nijboer, Dartel, Marsman en Overmars. Dit zijn allemaal achternamen die vooral veel voorkomen in het noorden van Nederland en minder in het zuiden. Het zijn bijna allemaal adresnamen die verwijzen naar een gebied of land waar men vandaan kwam of bezat.

Top 20 meest voorkomende achternamen Raalte, gebaseerd op het aantal vermeldingen op: staging2.telefoonboek.nl

 

1. Jansen
2. Bruggeman
3. Meijer
4. Koerhuis
5. Nijboer
6. Schrijver
7. Marsman
8. Holterman
9. Overmars
10. Alferink
11. Kruiper
12. Reimert
13. Roelofs
14. Dartel
15. Koopman
16. Maatman
17. Veldkamp
18. Kappert
19. Rossum
20. Smit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.