De U-turn van Pedro Pico Pop naar Legends of Rock

Twee dagen lang tribute bands van AC/DC, Metallica, Rammstein, Queen, Muse en meer

RAALTE – Eigenlijk hebben ze een U-turn gemaakt. Stond vroeger bij Pedro Pico Pop nog alles in het teken van de visie die organisatie wilde uitdragen, bij het Legends of Rock Tributefestival XXL draait alles om wat het publiek wil zien en horen. En dat blijkt te werken.

Maurice Endeman en zijn team van Pedro Pico Pop organiseerden het tributefestival vorig jaar voor het eerst. Meer dan 2.500 (vooral oudere) jongeren wisten toen de weg te vinden; meer dan gehoopt. Voor de editie van dit jaar op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zijn op dit moment al zo’n 3.000 kaarten verkocht. Maurice hoopt op zo’n 4.000 bezoekers.

Het is heel simpel: Salland telt veel rockliefhebbers. Niet het type dat de Oor doorspit of 3voor12 leest op zoek naar de nieuwste, hippe ontdekkingen, maar de liefhebbers die gaan voor de ‘klassieken’. Metallica, AC/DC, Queen; noem ze allemaal maar op. Toen de vooruitstrevende aanpak van Pedro Pico Pop financieel niet meer haalbaar bleek te zijn, besloot de organisatie van het festival zich te richten op juist dát publiek.

“Toen we op het MBI-terrein zaten, ging het allemaal nog wel”, vertelt Maurice, ‘maar toen we daar weg moesten (na de vondst van asbest, red), werden we min of meer gedwongen om groter te worden. Ineens moesten we ons geld uitgeven aan dingen als tenten. Dat liep niet meer.” Inderdaad, de laatste editie van het festival verliep mede door de permanente regenval desastreus. Slechts enkele honderden betalende bezoekers. De organisatie verloor duizenden euro’s.

“We waren technisch gezien failliet”, vertelt Maurice. “Toen zijn we met het hele team om tafel gegaan. Wat doen we: of stoppen of een volledig andere koers? Iedereen wilde er volledig voor gaan om toch een evenement in stand te houden. Dus hebben we Legends of Rock opgepakt. Iedereen uit de Pedro Pico Pop-tijd is gebleven. Je praat over een groep van tussen de 25 en 30 man. Allemaal rond de 30 jaar. Inderdaad jonger dan het publiek. De meeste van de bezoekers van Legends of Rock zijn namelijk tussen de 40 en 60.”

Special effects
Het is allemaal wat relaxter geworden, dat beaamt Maurice zelf ook. Geen gedoe met ontzettend veel podia, maar back to basic. Een grote evenemententent met een podium, een speciale zone voor DJ’s en overal hoekjes en zitjes; dat is het. Ook geen onderhandelingen met tientallen boekingskantoren meer, nee Legends of Rock in Raalte is voor haar programma aangehaakt bij een tributeband-boekingskantoor.

“Maar we blijven onszelf uitdagen”, stelt Maurice ook meteen. “Op vrijdag hebben we bijvoorbeeld de Rammstein-tributeband Feuerengel. Die hebben een show met heel veel vuurwerk en special effects. Dat is wat productie betreft best een opgave. Maar daar hebben we expres voor gekozen!”

Valkuil
De formule heeft als nadeel dat het aantal klassieke acts in de rock, dat een breed publiek aanspreekt, beperkt is. Van de meesten hadden ze er vorig jaar of dit jaar wel een tributeband staan. Herhaling van zetten dreigt. Maurice ziet die valkuil ook. “De eerste keer was zo’n succes dat we gewoon weer aan de slag zijn gegaan. Maar we hebben ook al ideeën voor een volgende keer. De formule verbreden. Misschien een tweede podium erbij of ook een paar bands boeken met eigen nummers. Dat gebeurt tegenwoordig wel vaker. Als het maar binnen de formule past. Maar we bekijken dit nu nog van jaar tot jaar. De kaartverkoop loopt hartstikke goed, we gaan er nu voor dat alles goed verloopt. En dan zien we daarna wel weer verder! Maar ik denk zeker dat het breder gaat worden. Door onze leeftijd zijn we als organisatie in elk geval toekomstbestendig. Wij kunnen nog wel eventjes door!”

Programma
Vrijdag zijn er optredens van Feuerengel (Rammstein), Volbeer (Volbeat) en Monkey Wrench (Foo Fighters). De deuren zijn geopend vanaf 19.30 uur. Aanvang is om 20.00 uur. Zaterdag volgen optredens van High Voltage (AC/DC), Metal ManiA (Metallica), Harris (Iron Maiden), Slash n’ Roses (Guns n’ Roses), Miracle (Queen), The Muse Experience (Muse) en Letz Zeppelin (Led Zeppelin). Die dag zijn de deuren geopend vanaf 14.00 uur; de eerste band begint om 15.00 uur. Het terrein is te vinden aan de Arkelstein 2 in Raalte.

Kaarten kosten 20 euro (per dag) in de vvk (combitickets 35 euro) en op de dagen zelf 25 euro aan de kassa (combitickets 45 euro). Voorverkoop via staging2.legendsofrock-raalte.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.