Cynthia Roessink: Mei in de raad

OLST-WIJHE – Cynthia is raadslid voor Gemeente Belangen in Olst-Wijhe en schrijft elke maand een blog over haar belangrijkste ervaringen.

Cynthia Roessink: Jij bent aan zet

Ter land ter zee en in de lucht…

Windmolens en zonnevelden. Hier in Olst-Wijhe? Nee toch?!? Fraai gezicht lijkt het me. Hoewel ik gewend ben om rijen van molens te zien in de polder. En dat eigenlijk heel normaal vind. Ik werk drie dagen in de week in Utrecht. De ene keer rij ik over Zwolle, dan over Deventer en soms ook via Harderwijk. Ligt aan de files welke route ik neem. Daarnaast bezoek ik ook de studenten op hun stage. Ik kom in diverse gemeenten rondom Utrecht.

Sinds dit het onderwerp van de dag is geworden in Olst-Wijhe, zie ik ineens overal windmolens en zonnevelden. Ook zonnepanelen op de daken van huizen en bedrijven. Tja, we zijn er in Nederland al echt actief mee bezig. In Olst-Wijhe zie ik per week denk ik meer zonnepanelen op het dak. Ja we willen ook wat doen. Maar windmolens?

De laatste maanden verdiep ik mij meer in het effect van duurzame energie. Welke opties zijn er en welke zijn het meest effectief? Voor één windmolen zijn er 28 voetbalvelden vol zonnepanelen nodig om dezelfde energie te kunnen opwekken. Ook is het zo dat in de winter minder zonne-energie wordt opgewekt en toch weer gewone stroom wordt gebruikt.

Ik wil jullie meenemen met de RES (regionale energiestrategie). Er is een hoop commotie ontstaan onder de inwoners. Ook bij ons in de raad, want wat een opgave hebben wij opgelegd gekregen van de landelijke overheid. De RES moet in 2020 klaar zijn. Landelijk 35 terawatt is de doelstelling die in 2030 moet worden behaald. In Olst-Wijhe zijn we al een paar stappen verder. We hebben namelijk een ruimtelijke visie duurzame energie (voorheen Energievisie). En daar ben ik echt wel trots op. Waarom zal ik later toelichten.

Niet alleen elektriciteit krijgt een plek in de RES maar ook de omschakeling naar duurzame verwarming van gebouwen en woningen. We moeten van het aardgas af. Het bod voor zowel elektriciteit als warmte moet in juni 2020 klaar zijn.

Inmiddels zijn wij in Olst-Wijhe al anderhalf jaar bezig met de gemeentelijke visie voor grootschalige opwek van zonne- en windenergie. Er zijn zestien bijeenkomsten geweest waarin we in gesprek zijn geweest over hoe en waar windmolens en zonnevelden mogelijk gemaakt kunnen worden in onze gemeente.

Wij zijn inmiddels gestart met de startnotitie. Na ondertekening van het landelijke klimaatakkoord kan West-Overijssel snel aan de slag. Inwoners van Olst-Wijhe horen de komende maanden veel over de RES. Er is nadrukkelijk aandacht voor de inbreng van inwoners, volksvertegenwoordiging, bedrijven en instellingen. Uiteindelijk worden de noodzakelijke besluiten genomen door de gemeenteraden, Provinciale Staten en de diverse Algemene Besturen in de regio. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

Eigenlijk wordt ons deze opgave door de strot geduwd. Misschien niet grof, maar wel op een zacht dwingende manier. Natuurlijk denk ik aan onze toekomst en aan die van onze kinderen. En ik weet dat er iets moet gebeuren. Er is alleen nog geen manier gevonden die ons mooie gebied kan waarborgen. De technologie gaat snel, maar nog niet snel genoeg om gigantische grote windmolens en glinsterende zonnevelden te vervangen. Zullen we het dan toch doen en hoop houden dat dit niet blijvend is? Wie weet komt er een uitvinding die minder ingrijpend is. Misschien niet over één jaar, niet over vijf jaar en vast niet over tien jaar, maar over twintig jaar?

Ik vind het fijn om te horen dat de inwoners zich laten horen. Ik ben dan ook trots dat wij in Olst-Wijhe al verder zijn. Zo houden wij zelf regie over hoe en waar wij energie grootschalig gaan opwekken. Dus denk nu mee, praat mee en help ons met ideeën. Jij bent aan zet.

Heel veel liefs,
Cynthia Roessink
c.roessink@raadolst-wijhe.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.