Gewoon Carolien: Pijn

Een meneer belt me. hij heeft erge buikpijn na het eten van zijn avondmaaltijd. Hij heeft snel en veel naar binnen ‘geschrokt’. Bijna meteen na de grote avondmaaltijd kreeg hij enorme pijn.

De pijn waarschuwt dat zijn maag overbelast is. Omdat de pijn meteen na het eten ontstond en er voorheen compleet geen klachten waren, is er waarschijnlijk geen sprake van een ontsteking. De meneer was erg onrustig en moest ook blijven bewegen. Dat is meestal goed als het kan. Hij heeft afleiding gezocht, toen hij zonder kokhalzen weer wat kon drinken pijnstilling genomen om te ontspannen en het heeft zeker twee dagen geduurd voordat hij zijn pijn kwijt was. Dit had voorkomen kunnen worden door rustig te eten, goed te kauwen en veel speeksel te vermengen met het eten.

Een bejaarde mevrouw heeft al jaren lang veel pijn aan haar handen. De pijn heeft steeds meer invloed op haar conditie, stemming, denken en doen, op haar sociale contacten en haar activiteiten. Overdag kan ze nog goed afleiding vinden en heeft ze minder last van de pijn. Maar ‘s avonds kunnen de paracetamolletjes niet meer helpen. Zwaardere pijnstillers via de huisarts of krachtige mediwietolie is niet handig, omdat ze alleen woont.

Hoe chronische pijn ontstaat weten we niet precies. Dat de mevrouw pijn houdt, heeft waarschijnlijk te maken met hoe haar lichaam, gedachten en haar omgeving op de pijn reageren. Dit zijn de lichamelijke, psychische en sociale factoren. Deze factoren hebben dus ook invloed op hoe de mevrouw de pijn ervaart en hoe ze ermee omgaat. Als er lang pijn is op een plek en er veel aandacht voor is, kunnen de zenuwen extra gevoelig worden. De zenuwen sturen dan extra veel pijnprikkels naar de hersenen. De pijn die iemand dan ervaart wordt daardoor heviger, duurt langer of breidt zich uit. Soms kan zelfs aanraken of bewegen al pijn doen. Andere aandacht en gedrag omdraaien is mogelijk, maar werkt niet meteen.

Soms blijven de zenuwen overgevoelig, ook al is er geen duidelijke oorzaak meer voor de pijn. De zenuwen blijven pijnprikkels naar de hersenen sturen, ook al is de oorzaak behandeld en genezen. Dat verklaart waarom de pijn soms erger is of langer aanhoudt dan verwacht. Vaak ligt daar een diepere oorzaak achter.

Deze mevrouw gaat opnieuw terug naar de huisarts om andere mogelijkheden te vinden en kan via de praktijk op de pijnverlichtingsbanken. Kijk gerust op staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.