Besluit over verruiming starterslening Olst-Wijhe uitgesteld

WIJHE – De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft nog geen besluit genomen over de verruiming van de voorwaarden van de starterslening. Afgelopen maandag praatte de raad erover, maar een besluit bleef achterwege, aangezien de raad het niet eens kon worden over een amendement van de PvdA, die er in totaal drie indiende. De partij wil de maximale leeftijd van de doelgroep verhogen, maar daarover werd de raad het niet eens. Daarop werden de stemmen gestaakt. Dat betekent dat het voorstel in een volgende raadsvergadering opnieuw in stemming wordt gebracht.

De gemeente Olst-Wijhe wil dat meer mensen in aanmerking komen voor een starterslening. Daarom heeft het college van B&W voorgesteld om de maximale koopsom van woningen, waarbij mensen nog een beroep kunnen doen op de lening, te verhogen. Ook moet de hoogte van de maximaal toegestane lening (voor een deel van de woningen) omhoog. Bij de voorgestelde nieuwe regeling maakt de gemeente onderscheid tussen enerzijds verduurzaamde woningen en nieuwbouwwoningen en anderzijds niet verduurzaamde woningen. De verhoging van de maximale koopsom bedraagt 20.000 euro. Die geldt voor zowel verduurzaamde woningen en nieuwbouwwoningen (van 220.000 euro naar 240.000 euro) als voor bestaande, niet verduurzaamde woningen (van 200.000 euro naar 220.000 euro).
Het college van B&W wil de maximale hoogte van de lening voor bestaande, niet duurzame woningen verhogen naar 30.000 euro (was 25.000 euro). Mensen die een verduurzaamde woning kopen, mochten al (maximaal) 35.000 euro lenen. Wethouder Marcel Blind: “We willen met deze verhoging starters meer kans geven op de woningmarkt. Daarbij willen we een signaal afgeven dat duurzaam wonen loont. De woonlasten van een energiezuinige woning zijn lager dan van een ‘doorsnee’ woning. Dat biedt ruimte om een hoger bedrag te kunnen lenen terwijl het toch betaalbaar blijft. Ook willen we hiermee voorkomen dat starters voor een niet verduurzaamde woning een (te) hoog leenbedrag afsluiten. Dan blijft er minder financiële ruimte over om de woning in de eerste jaren na aankoop te verduurzamen.”
Meer informatie over de starterslening staat op staging2.olst-wijhe.nl/starterslening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.