Amicitia Boerhaar 100 jaar en springlevend

Keuzes voor populaire muziek en goed jeugdbeleid werpen vruchten af voor muziekvereniging

BOERHAAR – Muziekvereniging Amicitia uit Boerhaar viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. De festiviteiten werden op 26 en 27 januari ingezet met uitvoeringen bij Sfeer en Feestlocatie Logtenberg, waarbij Amicitia ook de nieuwe uniformen presenteerde. Voor zondagmiddag 23 juni staat de volgende activiteit op het programma: een groots jubileumconcert met een reünie op het kerkplein. Iedereen is welkom.

Het ledenaantal varieerde altijd nogal: elf bij de oprichting, honderd op het hoogtepunt en zestig nu. Amicitia is dan ook springlevend. De vereniging heeft een centrale positie binnen het gemeenschapsleven van Boerhaar en maar liefst driekwart van de leden bestaat uit jeugd. Daar waar andere fanfarekorpsen nog weleens vastgeroest blijven in traditionele marsmuziek, kiest Amicitia ook al jaren bewust voor populaire muziek.

Fanfarekorps Amicitia ging op 12 oktober 1919, een jaar na het einde van de eerste wereldoorlog, van start. Dat gebeurde met elf spelende leden en een dirigent. De leden waren de heren Th. Boerkamp, W. Heimeriks, G. Mentink, G. Kistemaker, G. van Rossum, A. Heimeriks, G. Jansen, A. Santink, W. van Rossum, H. Mentink en A. Santink. F.A. Spekman vervulde de functie van dirigent. Om wat instrumenten voor het korps te kunnen kopen, legden ze allemaal 30 gulden in. Het jaar erop werd nog eens diep in buidel getast voor de aankoop van een grote trom en twee bekkens. Na de eerste jaarvergadering in 1920 leek er een kink in de kabel te komen omdat de dirigent het voor gezien hield. De club werd daarop ontbonden. Maar al na een paar dagen besloten enkele leden dat ongedaan te maken en verder te gaan. Al snel kwamen er daarna nieuwe leden bij.

Optredens
In de jaren 50 liep het ledenaantal op tot 37 en kon er daardoor veel in het openbaar opgetreden worden. Dat werd in de jaren 60 lastiger. De animo liep namelijk wat terug. Een enkele keer belde de dirigent dan eerst of er wel genoeg muzikanten aanwezig waren; anders bleef hij gewoon thuis. In 1970 werd besloten een drumband op te richten. Dat zette qua ledenaantal weer een opgaande lijn in. Amicitia werd in 1974 nog eens uitgebreid met een majorettepeloton onder leiding van mevr. J. Maatman-Wieferink. In 1976 presenteerde Amicitia haar nieuwe uniformen. Tegelijkertijd werd het fanfarekorps omgedoopt tot Showkorps Amicitia Boerhaar.

‘t Hökkie
In de beginjaren maakte de vereniging voor repetities gebruik van zaal Geerts (nu Logtenberg), het café bij Kistemaker, de kantine bij Van Gurp en de lagere school. Niet echt ideaal. Daarom werd in 1980 de werkplaats van de familie Logtenberg omgebouwd tot repetitielokaal ’t Hökkie. Toch moest Amicitia eind jaren ’90 opnieuw op zoek naar een oefenruimte. De ingestelde bouwcommissie startte met een nogal ambitieus plan om een stuk bij dorpshuis Pinokkio aan te bouwen. Na de afronding van financiële plaatje gingen vele vrijwilligers elke zaterdag aan de slag.

Het nieuwe clubgebouw werd in september 2003 geopend. Het gebouw beschikt over een entree, een vergaderruimte, een grote muziekzaal met spiegelwand voor de majorettes, een opslagruimte en een archiefruimte. Dankzij supergoede isolatie is het gebouw zó geluiddicht dat er buiten vrijwel niks te horen is als er binnen muziek wordt gemaakt.

Toekomst
De in 1988 aangetreden voorzitter René Koekoek gaf toen en ook nu aan dat hij een goede toekomst ziet voor Amicitia. De vereniging investeert dan ook flink in de muzikale opleidingen voor de jeugd. Amicitia was ook de eerste muziekvereniging die toetrad tot het Muzieknetwerk Salland en bovendien stelt de vereniging haar gebouw ook beschikbaar voor de muzieklessen op de basisschool. Bovendien werd in 2016 een Jeugdcommissie samengesteld met jeugdleden uit alle onderdelen, die als klankbord fungeren namens alle jeugd binnen de vereniging. De commissie organiseert ook diverse activiteiten bij de jaarlijkse barbecue en een jeugdkamp.

Amicitia startte in 2017 ook met het Opstart orkest WBB (Wijhe-Boerhaar-Broekland). Hieraan kunnen alle leerlingen van de basisscholen deelnemen voor een lesperiode van twaalf weken. Het eerste opstart orkest telde acht leerlingen waarvan er vier na de lesperiode ook muziekles zijn blijven volgen.

Expositie
De jubileumcommissie, bestaande uit Jos Koekoek, Tonnie Schutte, Freddy Hondeveld en Carla Koekoek-Doorn, heeft een jubileumboekje met een oplage van 5.000 exemplaren samengesteld. Daarnaast is deze commissie ook druk in de weer met een expositie die op 23 juni te zien is in de parochiezaal. Maar er is nog meer. Op 12 oktober volgt de jubileumreceptie met reünie. Daarbij is iedereen die ooit lid is geweest van Amicitia welkom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.