Aantal volwassenen dat zich laat omscholen groeit

(Advertorial)

ZWOLLE – Bij Deltion College schrijven steeds meer volwassenen zich in voor een cursus of opleiding. Veel branches in de regio hebben te maken met personeelstekorten. Om de knelpunten op te lossen, wordt ook het beroepsonderwijs ingezet: met omscholing naar kansberoepen en met bijscholing gericht op slimmer werken.

‘Je bent nooit uitgeleerd’; kort samengevat is dat de kern van de Leven Lang Ontwikkelen-ambitie (LLO) van de overheid. Dat merken ze ook bij Deltion College, waar steeds meer volwassenen aankloppen met vragen over hun loopbaan en scholing op mbo-niveau.

“Het is mijn ervaring dat iedereen open staat om nieuwe dingen te leren”, aldus Aloys Vierstraete, LLO-adviseur bij Deltion. “Maar het zijn vooral praktische vragen die mensen tegenhouden: hoe combineer ik studie met baan en gezin? Welke ontwikkelrichting past bij mij? Wie betaalt de cursus? Voldoe ik aan de toelatingseisen? Veel gesprekken die wij voeren, hebben een coachend karakter. We helpen mensen om hun loopbaandoel scherp te krijgen en de mogelijkheden te zien. De meeste gesprekken zijn kort, soms is er behoefte aan een capaciteitenonderzoek of een uitgebreid loopbaanadvies.”

Veel mogelijk
Bij navraag blijkt er dikwijls van alles mogelijk. Werkgevers hebben opleidingspotjes of kunnen een beroep doen op subsidies of O&O-fondsen. Hetzelfde geldt voor het UWV dat werkzoekenden graag aan de slag ziet gaan. Bij werkgevers in de zorg en techniek staan de deuren wijd open voor volwassenen die toe zijn aan een carrièreswitch.

LLO-adviseur Wim Bakker: “Tijdens de laatste informatieavond meldde zich een administratief medewerker die in de weekenden graag klust. Hij volgt nu een leer-werktraject bij een installateur.” Zijn college Anita Haan: “We zien regelmatig dat scholing een hele nieuwe wending geeft aan een mensenleven: een afgekeurde vrachtwagenchauffeur die groepsleider werd in de gehandicaptenzorg, een winkelmedewerkers die betekenisvol werk wilde doen in de zorg of een schooljuf die nu haar kost verdient als zelfstandige beroepsschilder.”

Gouden tip
“Blijf in beweging en bespreek jouw ontwikkelwensen met je werkgever.” Dat is het beste advies dat LLO-adviseur Iris Jansen kan geven, en vooral aan mensen die al 25 jaar of langer aan het werk zijn. “De technologische ontwikkelingen gaan momenteel zo duizelingwekkend snel. Gelukkig zijn er steeds meer korte cursussen die je helpen om bij te blijven. Maar je kunt je ook juist richten op andere vaardigheden die je gaandeweg hebt ontwikkeld. Zoals het coachen van collega’s of het managen van projecten.” Een loopbaanadvies kan enorm helpen. “Voor 45-plussers is er momenteel een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid.”

Voor meer info zie staging2.deltion.nl/opleidingsadvies of kom op 17 juni langs tijdens de informatieavond bij Deltion College in Zwolle.

Foto: Leven Lang Ontwikkelen-adviseurs Aloys Vierstraete, Iris Jansen, Anita Haan en Wim Bakker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.