Zondagse Gedachte: Maak je niet druk

Wat en prachtige tijd is het voorjaar! Binnen een paar weken veranderd de natuur. Het groen spruit uit de grond bomen komen in blad, bloemen verschijnen, vogels laten hun gezang horen en gaan nestelen. En wij mensen genieten ervan. Helemaal als de zon tevoorschijn komt en we de eerste warme dagen beleven. Jezus gebruikt het beeld van de natuur om mensen erop te wijzen dat ze zich niet zo druk moeten maken over van alles en nog wat.
Maak je geen zorgen over eten en drinken. Want je leven is veel belangrijker dan eten en drinken. En maak je geen zorgen over kleren. Want je lichaam is veel belangrijker dan kleren.
Kijk eens naar de vogels in de lucht. Ze werken niet op het land en ze bewaren geen graan in een schuur. Jullie Vader in de hemel geeft ze te eten. En jullie zijn voor hem veel belangrijker dan de vogels. Maak je dus geen zorgen. Dat heeft geen zin, je blijft er geen dag langer door leven.

Maak je geen zorgen over kleding. Kijk eens naar de bloemen die groeien in het veld. Ze werken niet en ze maken geen kleren. Toch zijn ze prachtig. (Matteüs 6,25-28; Bijbel in Gewone Taal).
Eten, drinken, voedsel, baan, financiën, relaties, gezondheid enz… Een mens kan zich over heel wat zaken druk maken. Meestal is het gepieker en zorgen die ons niet veel verder helpen. Maar ja, de knop omdraaien is niet zo gemakkelijk als Jezus ons wellicht suggereert. Toch kan het helpen om te zien wat we wel hebben, wat er wel is. Genieten van het kleine en grote in het leven dat goed doet van de natuur, van lieve mensen om ons heen.
Hoef je je dan nergens druk over te maken? Volgens Jezus maar over een ding: Houd je bezig met Gods nieuwe wereld en doe wat God van je vraagt. (Matteüs 6,33). Het betekent zoveel als ‘heb lief en doe goed’. De rest is bijzaak. Misschien een mooie gedachte om de lente- en zomertijd in te gaan.

Marc Brinkhuis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.