Zondagse Gedachte: Het gewicht van het kleine

Wie van ons heeft dat soms niet? Dat je denkt: “Wie ben ik nou helemaal om daar iets aan te veranderen of bij te dragen? Ze zitten toch niet op mij te wachten? Ik stel toch niet zoveel voor? Ik leg toch niet zoveel gewicht in de schaal.”

Een paar dagen geleden toen de zon heerlijk scheen, hoorde ik twee mussen – het was nog niet zo heet dat ze van het dak dreigden te vallen – met elkaar praten over de afgelopen winter: “Zeg, hoeveel weegt een sneeuwvlokje”, vroeg de ene mus aan de andere. “Minder dan niks”, zei de andere mus. “Dan moet ik je toch eens iets zeggen”, zei mus nummer één. “Ik zat eind januari op de tak van een den, dichtbij de stam, toen het begon te sneeuwen. Niet hevig nee, als in een droom, zonder geluid of gewicht. Omdat ik niets beters te doen had, begon ik de sneeuwvlokken te tellen die aan mijn tak bleven hangen. Ik was gekomen tot zesennegentigduizendvierhonderdachtenveertig. En toen de zesennegentigduizendvierhonderdnegenveertigste vlok omlaag kwam (minder dan niks, zoals je zegt), toen brak de tak af. Dat wou ik je maar even zeggen..” En die ene mus vloog weg.

De andere mus bleef zitten nadenken in de lentezon. Wat zou hij toch bedoelen…die ene sneeuwvlok…minder dan niks? Zou hij mij soms bedoelen? Moet ik iets doen..? Maar wat ik doe heeft zo weinig gewicht. Wat haalt het uit, die ene glimlach, dat ene goede woord? Of toch?

Toekomst, goede toekomst begint meestal, haast onbeduidend, met iemand die jou een complimentje geeft…met iemand die bij de voedselbank, pakketten samenstelt…met iemand die warme maaltijden rondbrengt bij ouderen…met iemand die zonnebloemzaadjes verspreid om zijn/haar dorp in het zonnetje te zetten…met iemand die een zieke bezoekt…met iemand die de kerk binnenloopt om een kaarsje op te steken voor een ander.. met iemand die even de tijd voor jou neemt…met iemand die wat geld stopt in een collectebus…met iemand die elke week een uurtje uittrekt om het verenigingsgebouw schoon te houden…met iemand die op 23 mei bij de Europese verkiezingen zijn/haar stem uitbrengt.

Iets kleins, minder dan niks, kan veel gewicht in de schaal leggen.

Harry Bloo, pastor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.