Zelf oogsten in de Tuin van Teun

HEINO/RAALTE – Niet de lasten, wel de lusten van een moestuin; precies de gedachte achter het zelfplukabonnement dat de Tuin van Teun aanbiedt. Op de biologische tuinderij bij Supermarkt in het Bos kunnen klanten vanaf juni zelf hun groenten oogsten. “We beginnen met sla, Chinese kool, spitskool, raapstelen. En vanaf dan komt er alleen maar steeds meer bij.”

Lekker, lokaal en biologisch

“Sommige mensen vinden een moestuin teveel werk,” legt Teun van Dijk uit. “Maar de beleving van het oogsten is wel mooi natuurlijk. Neem je kinderen mee, die kunnen dan zien hoe alles groeit. Je oogst eigenlijk alleen de vruchten, ik doe het werk!” De tuinder levert al aan de Supermarkt in het Bos. Omdat hij parttime werkt, ging hij op zoek naar mogelijkheden ernaast. Het leek hem leuk om mensen de gelegenheid te geven om zelf groenten te halen. “Mooi toch, zelf je tuinboontjes oogsten? Verser kun je het niet krijgen. Lekker, lokaal en biologisch. En dat allemaal zonder onkruid te wieden of te schoffelen!”

Vlaggetjes

Elk zelfplukabonnement zal op maat zijn, afhankelijk van het huishouden. Klanten krijgen wekelijks een mailbrief met oogstinstructies. Teun is van plan om bij de te oogsten percelen vlaggetjes te zetten. Ook zorgt hij voor materiaal om te oogsten. Veel groenten zoals sla of kool zullen per stuk gaan, voor andere groenten is er een weegschaal aanwezig. “Een kleiner abonnement nemen, kan ook. Dat je de rest in de winkel haalt. Ik denk dat het mooi aansluit. Dan oogst je zelf bijvoorbeeld courgettes en ga je in de Supermarkt pasta halen.”

Paard Spikkel

Het perceel is in zes vakken verdeeld; wortelgroenten(met wortelen, pastinaak, bieten), pompoen, aardappelen, bladgroenten (sla, andijvie), vruchtgroenten (tuinbonen, suikermaïs) en kolen. Ook komt er een tunnelkas. “Vruchtwisseling is belangrijk tegen ziektes en plagen.” Bepaalde klanten van de Supermarkt in het Bos zijn al geïnteresseerd. Overigens zal Teun iedereen eerst rondleiden. Even laten zien hoe het werkt, waar ze alles kunnen vinden. “En als het nodig is, ben ik er de volgende keren ook bij.” Maandag, woensdag en vrijdag is de tuinder zelf aanwezig. En wie weet zie je Spikkel nog. Dit is het paard dat Teun gebruikt voor het eggen ter voorbereiding van de zaaibedden. En ook om te schoffelen. “Als je zelf op de fiets komt, is je geoogste groente dus vrijwel fossielvrij!”

Ook zelf groente oogsten in de Tuin van Teun? Na een mailtje naar teuntuin@gmail.com maakt Teun van Dijk een afspraak met je om alles uit te leggen. Supermarkt in het Bos is even buiten Heino te vinden aan Japiksweg 1.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.