Waterschap maait op ‘bijvriendelijke wijze’ de dijken

REGIO – Het Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat de dijken binnenkort gefaseerd maaien. Concreet betekent dit dat het waterschap een aantal gedeelten van de waterkeringen op een ander tijdstip maait dan voorheen. Doel is dat hierdoor gedurende het groeiseizoen altijd bloemen voor bijen aanwezig zijn en het waterschap hiermee een bijdrage levert aan de biodiversiteit.

WDODelta past het ‘bio-maaien’ toe op de dijken tussen Deventer en Den Nul, de Langenholterdijk bij Zwolle, nabij Zalk, de Vechtdijk bij Berkum en de nieuwe dijken van het Reevediep bij Kampen. Dit zijn allemaal dijken die het waterschap zelf in onderhoud heeft.

De betreffende dijken zijn opgedeeld in vakken van ongeveer 300 meter lang. Dit heeft onder andere te maken met grondbijen. Deze zoeken globaal hun voedsel in een straal van 150 meter van hun nestplaats in de grond. Elke keer wordt een vak van 300 meter gemaaid, waarna het volgende vak blijft staan tot de volgende maaironde. De te hanteren maairondes vinden plaats in de maand mei en in de periode tussen 15 juni en 15 juli.

WDODelta heeft verschillende afspraken en intentieverklaringen ondertekend die bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Voor alle intenties geldt dat het niet tot significant extra kosten mag leiden. Komend najaar besluit het bestuur of dat zo blijft of dat het meer wil bijdragen aan het verbeteren, herstellen en het in stand houden van de biodiversiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.