Verpakkingsvrij Winkelen start in Olst

OLST – Na maanden voorbereiding start Olst in Transitie op 18 mei met een nieuw initiatief: Verpakkingsvrij Winkelen. Met medeneming van je eigen bakje of zakje is het vanaf dan mogelijk om droogwaren te kopen bij Goede Buren, aan de Hendrik Droststraat 47 in Olst. Dit scheelt een hoop plastic.

Bijna alle plastic die ooit is gemaakt, bestaat nog steeds in een of andere vorm. Experts voorspellen dat plastic zo’n duizend jaar kan blijven bestaan. Wereldwijd wordt er elk jaar 250 miljard kilo plastic gemaakt en ongeveer de helft wordt na één keer gebruiken direct weggegooid. Veel van dit plastic bereikt niet de stort, maar eindigt in de oceanen en veroorzaakt daar de “plastic soep”. In de Grote Oceaan drijft een plastic massa die ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland. Dit heeft rampzalige gevolgen voor het milieu en de zeedieren. En ook de mens krijgt plastic binnen, via onder meer het eten van vis.

Moet anders kunnen

‘Dit moet toch anders kunnen’, dacht initiatiefneemster Ruurdtje van den Berg, die tevens lid is van het kernteam van Olst in Transitie. ‘Hoe leuk zou het zijn om te winkelen vrij van al die plastic verpakkingen?’ Ze vond al snel een paar medestanders en zo ontstond het nieuwe project van Olst in Transitie: Verpakkingsvrij Winkelen. “Ook al wordt plastic afval gerecycled, dan nog verdient het niet de schoonheidsprijs”, vertelt Van den Berg. “Want ook dat kost veel energie. Dus hergebruik van zakjes en bakjes is altijd beter.”

Aftrap

Op 18 mei wordt om 13:00 uur de aftrap gegeven tijdens het eenjarig bestaansfeestje van de Olster verzamelplaats voor duurzame initiatieven Goede Buren. Vanaf dan kunnen er op de winkeldagen woensdag vrijdag en zaterdag droogwaren gekocht worden, mits je je eigen bakje, emmertje of zakje meeneemt. Producten die je kunt kopen zijn rijst, pasta, havermout, rozijnen, zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, rode linzen en suiker. Als het initiatief goed loopt, wordt het aantal producten nog uitgebreid.

Het is mogelijk vaste klant te worden en elke 6 weken een bestelling door te geven. Maar er is ook losse verkoop in de winkel. Bij de losse verkoop geldt wel op=op, want pas na 6 weken wordt er weer bij besteld. “Dus als je zeker wil zijn dat je krijgt wat je zoekt, is meedoen met de 6-wekelijkse bestellijst wel slim”, aldus Van den Berg. Bij voorbaat hebben al 19 mensen zich ingeschreven. Zij ontvangen de eerste bestelling op de 18e. Nieuwe vaste klanten kunnen zich melden via olst.in.transitie@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.