Verenigingen in Olst-Wijhe luiden noodklok: te weinig vrijwilligers en dalend ledenaantal

OLST-WIJHE – Verenigingen en vrijwilligersorganisaties in Olst-Wijhe hebben onlangs het manifest “Nood Luid onze klok!” aan de gemeente aangeboden. Hiermee geven zij aan dat de sociale infrastructuur in de gemeente onder grote druk staat.

De verenigingen en organisaties kampen steeds vaker met onvoldoende vrijwilligers. Daarnaast veroorzaakt de vergrijzing en ontgroening van Olst-Wijhe een daling van het aantal leden. Ook zien zij een veranderende behoefte van de inwoners op het gebied van sport, cultuur en vrijetijdsbesteding.

Vraag verenigingen

De verenigingen vragen het gemeentebestuur niet om de problemen voor hen op te lossen. Wat zij wel vragen is dat de gemeente hen helpt om zelf een visie te ontwikkelen en lokale oplossingen uit te werken voor de knelpunten waar zij tegenaan lopen.

Het gaat hierbij om knelpunten als daling van het aantal leden en vrijwilligers en het invullen van de bestuursfuncties. Maar ook het aanpassen van het aanbod aan de vraag van de inwoners is voor veel verenigingen een heikel punt.

Gemeenteraad

Het gemeentebestuur vindt de inhoud van het manifest belangrijk. Het is van belang voor de betrokken verengingen en organisaties én heeft zijn uitstraling op de hele gemeente.

Wethouder Anton Bosch: “Verenigingen en vrijwilligersorganisaties zijn het cement van onze samenleving. Bovendien draagt de diversiteit aan verenigingen, evenementen en vrijwilligersorganisaties bij aan de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in onze gemeente. Als dat begint af te brokkelen moeten we echt met elkaar gaan kijken hoe we dat kunnen helpen aanpakken. Een breed gesprek is daarvoor belangrijk. Vandaar dat we in overleg met de raadsfracties hebben besloten om dit onderwerp in de beeldvormende raadsbijeenkomst te bespreken.”

Beeldvormende bijeenkomst

In de beeldvormende bijeenkomst van 3 juni gaat de gemeenteraad met de ondertekenaars van het manifest en vertegenwoordigers van de verenigingen in gesprek over de uitdagingen waar ze voor staan en de manier waarop de gemeente hen hierbij kan ondersteunen en/of faciliteren.

Het Manifest is ondertekend door Wijhe ’92, SC Overwetering, volleybalvereniging Rood Wit, Olster Harmonie, ’t Nut Olst-Deventer, Gezamenlijke Ouderenbonden, Gezamenlijke Plaatselijk Belangen, Culturele Coalitie, Historische Vereniging Wijhe, Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe, Toneelvereniging Herman Heijermans, Tafeltennisvereniging Olst, Zangkoor Nobiz, Zwembad de Welters en de leden van het Sportplatform Olst-Wijhe.

1 REACTIE

 1. Vaak zijn oplossingen dichterbij als men denkt.
  Ook buiten je grens kijken en durven te ondernemen dan is er veel mogelijk.

  Vrijwilligers zijn er voldoende.
  Hoe ga je hier mee om en waar zoek je.
  Onderschat niet de meerwaarde van een breed netwerk van vrijwilligers.

  Ook nieuwe leden vinden in een activiteit is vernieuwing voor nodig.
  Wat zijn je doelstellingen en zorg voor een realistisch plan wat je gewoon jaarlijks een up date geeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.