‘Stichting Behoud Luttenbergring’ wil vijftig jaar racen volmaken

LUTTENBERG – 49 jaar na de eerste race op het legendarische stratencircuit richtten vijf enthousiastelingen uit Luttenberg afgelopen week ‘Stichting Behoud Luttenbergring’ op. Het doel is om op 12 oktober wederom klassieke motoren een racedemonstratie te laten geven op de Luttenbergring.

Vooral in de jaren ’70 en ’80 was het bochtige stratencircuit het tafereel van spannende races met roemruchte namen als Barry Sheene, Graziano Rossi (de vader van Valentino Rossi), Franco Uncini, Jack Middelburg, Boet van Dulmen en Wil Hartog. De Raalter Automobiel en Motorclub contracteerde destijds jaarlijks grote namen, wat zorgde voor duizenden toeschouwers die naar Luttenberg kwamen.

Na het vallen van het doek in 1989, werd in 1996 opnieuw een race georganiseerd. Eerst voorzichtig, maar alweer snel nationaal niveau. Tot 2004, toen het doek opnieuw viel. Er werd niet meer geracet, omdat de competitie op de Luttenbergring te onveilig werd.

In 2013, het jaar dat Luttenberg 175 jaar bestond, werd voor het eerst in jaren opnieuw een demonstratie gegeven. De nostalgie sloeg aan. Zo’n honderdvijftig deelnemers stonden als snel paraat. Ook in 2014 bleek er genoeg animo. Daarna lukte het een aantal jaren niet om er een vervolg aan te geven, ondanks pogingen van diverse enthousiaste Luttenbergers.

Na herhaaldelijk vragen van diverse liefhebbers, waaronder voormalige coureurs, besloten Theo Olde Hensken, Paul Heuven, Gerard Lammers, Paul Lugtenberg en Jeroen van Beek de legendarische racegeschiedenis een vervolg te geven. “Na diverse evenementen in de afgelopen jaren willen wij nu, in aanloop naar het 50-jarig jubileum, de zaken goed onderlegd aanpakken en continuïteit waarborgen. Daartoe is onlangs de Stichting Behoud Luttenbergring opgericht”, zegt Jeroen van Beek.

“Niet alleen het organiseren van een jaarlijks evenement, maar bijvoorbeeld ook het verzamelen van oud beeld- en geschreven materiaal voor het nageslacht behoort tot onze doelen. Anders dan voorgaande jaren willen we dit nu volledig in eigen beheer organiseren., zodat we de regie volledig zelf in handen hebben en een aantrekkelijk programma kunnen samenstellen.”

De beoogde datum voor 2019 is 12 oktober. Dat is weliswaar laat in het seizoen, maar de organisatie heeft rekening te houden met vele lokale evenementen. “We gaan uit van mooi weer en veel bezoekers. Wellicht kunnen we voor 2020 vroeger in het seizoen zitten!”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.