Sportieve dag bij Rohda moet 30.000 euro opleveren voor goede doelen

Ronde Tafel maakt zich op voor eigen voetbaltoernooi

RAALTE – Zo’n kleine 30.000 euro bijeen brengen voor veertien goede doelen in de eigen streek; de ambities van serviceclub De Ronde Tafel Zuid-Salland 151 voor het tweejaarlijkse voetbaltoernooi op zaterdag 15 juni zijn hoog. “Maar dat gaat lukken, we zijn een club met ondernemende types”, zo zegt Michel Rabelink namens de organisatie.

Net als twee jaar geleden worden op deze zaterdag weer tientallen teams verwacht die op de drie kunstgrasvelden van Rohda Raalte deelnemen aan het toernooi. “We hebben nu al 27 teams die zich ingeschreven hebben, maar daar kunnen er nog wel een paar extra bij. Het maximumaantal is veertig. Meestal zijn het mannenteams, maar sommige teams hebben ook vrouwen in hun midden. Het zou wel heel leuk zijn als er meer teams met alleen vrouwen zich inschrijven. Het is sommige deelnemers de vorige toernooien zo goed bevallen dat die ons al een half jaar van te voren bellen wat de nieuwe datum is. Kunnen ze daar met hun planning rekening mee houden.”

Inschrijving (via voetbal@rt151.nl) kost per team 400 euro, maar daarvoor krijgt ieder teamlid (medewerkers, familie, collega’s, vrienden, buren maakt niet uit) ook speciaal gemaakte voetbalshirts (met de eigen naam erop), een lunch en waterflesjes aangeboden door respectievelijk Bakkerij van der Most en de gemeente Raalte. “Die gebruikte voetbalshirts zijn twee jaar geleden keurig gewassen en toen naar Afrika verscheept. Daar voetballen ze er nu mee.”

Hottubs
Voetbaltechnisch gezien staan de wedstrijden (7 tegen 7 op een half veld) niet altijd op een hoog niveau, zo weet Rabelink, zelf keeper in een zaalvoetbalteam en in 2017 met zijn team ‘Rabelink Finance Consultancy’ de verliezende finalist van toernooiwinnaar ProWork Salland. “Sommigen voetballen maar één keer per twee jaar, alleen op dit toernooi. Ik was toen niet de enige die nogal stijf was na het weekeinde. Voor de meeste teams gaat het vooral om het plezier van het meedoen en de gezelligheid eromheen. In de loop van de dag, zeker bij de kwart- en halve finales, komen natuurlijk wel de teams met de betere voetballers boven drijven.”

Voor de wat minder sportieve spelers is er op sportpark Tijenraan genoeg afleiding tussen de wedstrijden door, van foodtrucks tot springkussens en van de bar tot muziek. “Nieuw dit jaar zijn de speciale hottubs. Die kunnen door de teams voor een uur gehuurd worden, krijgen ze er meteen ook een fles champagne bij. Bubbels in een bubbelbad.”

Veiling
Hoogtepunt (en belangrijk voor de opbrengst) is net als voorgaande keren de veiling van vaak heel bijzondere zaken. “Twee jaar geleden werd een aanbod van Jeroen te Wierik van Azerty geveild; hij bood zich een halve dag als slaaf aan. Geen idee hoe dat verder gegaan is. Zo zijn er veel meer grote en kleine, gekke maar ook heel serieuze kavels; van meerijden op een voerwagen van Booijink tot vrijkaarten voor Stöppelhaene. En er zijn weer blinde kavels, dan weet je niet waarop je biedt, afgezien van wat cryptische omschrijvingen. Vorig jaar leverde zo’n blinde kavel 200 euro op, bleek het een frituurpan met vet te zijn. De presentatie van de veiling is natuurlijk in de vertrouwde handen van Frank Overweg. Ik mag nog niet zeggen hoe maar hij maakt een heel speciale entree op het sportpark.”

Lokaal
Het zoeken en selecteren van veertien goede doelen begint al maanden van te voren. “Eind vorig jaar hebben we een oproep via de sociale media gedaan. Voor ons is het belangrijk dat het goede doelen in Raalte en omgeving zijn, dat zorgt voor lokale betrokkenheid. Plus dat er nergens iets aan de strijkstok blijft hangen. Dit jaar staan onder meer straattheaterfestival Streetlive, Luttenberg Woont, Houtdorp Raalte, de Vrienden van (hospice) de Cirkel en Heeten Sport op het lijstje. We gaan er voor dat er met het geld tastbare zaken worden gekocht, het is niet bedoeld voor een exploitatietekort te dekken of zo. In Heeten gaat het bijvoorbeeld om speeltoestellen voor de jeugd.”

Rohda
De wedstrijden worden gefloten door scheidsrechters van Rohda dat deze dag als gastheer optreedt. “We doen zelf het wedstrijdsecretariaat. De tent die wij gebruiken blijft na ons nog een week staan, dan is het de Korbeld Familiedag bij de club. Ik heb zelfs begrepen dat bij de vervanging van de twee oudere kunstgrasvelden van Rohda rekening wordt gehouden met ons toernooi. De finale is in ieder geval op het (halve) hoofdveld, lekker dicht bij de deelnemers en bezoekers. Naast de ongeveer driehonderd voetballers zijn er op zo’n dag al snel honderden belangstellenden; van vrienden tot familie.”

Het Ronde Tafel-toernooi op Tijenraan begint zaterdag 15 juni om 10.30 uur. Rond 16.00 uur beginnen de finales en om 17.00 uur de dienstenveiling. ’s Avonds rond 21.00 uur gaat de tap dicht, zo is de planning.

Foto: Het winnende team van ProWork Salland van twee jaar geleden verdedigt dit jaar weer de grote beker op het Ronde Tafel-voetbaltoernooi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.