Raalte verwacht dat terugval aantal asbestsaneringen tijdelijk is

RAALTE – Het Raalter college B&W signaleert dat eigenaren van panden met grote daken wachten met saneren totdat er meer duidelijkheid komt over de gezondheidsrisico’s van asbest en daarmee over de kosten.

Dat laat het college weten naar aanleiding van de door GemeenteBelangen geuite zorgen dat de kosten van het saneren van astbestdaken niet voor iedereen op te brengen zijn. Het college verwacht dat de terugval tijdelijk is.

Bij de andere doelgroepen, zoals agrariërs en particulieren met kleine daken, is er weinig terugloop in het aantal aanvragen, zo stelt het college. Dat wijst ook naar het rapport van Aedes/TNO dat recentelijk verscheen. Daarin wordt gesteld dat asbest mogelijk minder gevaarlijk is dan gedacht.

“TNO zelf heeft aan de provincie aangegeven dat de risico’s gebaseerd zijn op schattingen, omdat er te weinig metingen beschikbaar waren. In het najaar komt TNO in opdracht van het ministerie met een nieuw rapport. Daarmee zal er meer duidelijkheid komen over de gezondheidsrisico’s van asbest(daken).”

Door het wegvallen van de bijdrage van het Rijk is de sanering voor meer pandeigenaren onbetaalbaar geworden, zo stelt het college bovendien. “Het Rijk geeft aan niet met een nieuwe subsidieregeling te komen, maar wel met een leenfonds voor het vervangen van asbestdaken. Momenteel wordt dat fonds uitgewerkt. Het fonds zal met name gericht zijn op dakeigenaren die niet voor andere vormen van financiering in aanmerking komen en ook geen draagkracht bezitten om het dak met eigen middelen te verwijderen of te vervangen. Inwoners van de gemeente kunnen gebruik gaan maken van het stimuleringsfonds op voorwaarde dat de gemeente hieraan bijdraagt. In de bouwsteen asbest voor de kadernota is dit aangegeven.”

Communiceren
Vooralsnog volgt de gemeente de eigen versnellingsaanpak, waarbij ze aansluit op de provinciale aanpak. “We houden de ontwikkelingen rond de regelgeving en het leenfonds van het Rijk in de gaten. Zodra daar meer duidelijkheid over is, gaan we daar actief over communiceren.”

Er is voor de aanpak binnen de gemeente Raalte tot 2024 budget vrijgemaakt voor enerzijds een bijdrage in de verwijdering van asbestdaken en anderzijds voor het gratis storten van asbest door particulieren. Particulieren kunnen in plaats van een bijdrage in de verwijdering van een asbestdak kiezen voor een box met alle benodigde materialen om het asbestdak te kunnen verwijderen.

Kijk voor meer informatie op staging2.raalte.nl/asbestdaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.