Opinie: Regionale Energie Strategie

  Onze lokale politici, ze zijn er maar druk mee. De RES (Regionale Energie Strategie) gaat bepalen hoe wij hier in Salland en Noordwest-Overijssel de opgelegde klimaatdoelen in 2030 gaan halen. Elf gemeenten die nog voor het einde van het jaar een bod gaan doen aan Den Haag. Deze transitie wordt een grote opgave en gaat ingrijpender zijn dan velen nu nog maar begrijpen. Maar begrijpen politici eigenlijk wel waar ze mee bezig zijn?

  Afgelopen week waren wethouders en Statenleden in Raalte. Twitter stroomde over van positieve uitlatingen. Het is de bedoeling dat wij op die manier de ernst van de situatie gaan begrijpen en uiteindelijk aanhaken.

  Lokaal zijn sommige gemeenten al heel ver. De gemeente Olst-Wijhe heeft bijvoorbeeld haar ‘Energievisie’ ter inzage gelegd. Het bepaalt of er/waar er windmolens en zonnevelden komen. Haar inwoners mogen er nu weer wat van vinden en er zelfs wat over zeggen. Een proces van al dik anderhalf jaar aan burgerparticipatie wat nu tot een einde komt. Maar niet echt, zelfvoorzienend zijn ze nog lang niet met dit stuk. Er moet richting 2050 nog flink wat aan maatregelingen bij. Die windmolens komen er dus, wat u daar ook van vindt. De inspraak die er vanuit de bevolking de komende weken in de gemeenteraad te verwachten is, is verspilde moeite.

  In Raalte zijn ze er nog niet zo druk mee. GroenLinks dient motie op motie in om alle TL-balken in openbare gebouwen per direct te vervangen voor LED. Andere partijen voelen daar niks voor. Die pleiten voor een geleidelijke invoering en vragen zich af wat duurzamer is: nu alles vervangen en weggooien, of alles tegelijk drastisch aan te pakken.

  Olst-Wijhe heeft écht haar best gedaan en voor de manier waarop heb ik louter respect. De motivatie waarom het nu ter sprake ligt, is iets anders. Als we nu niet doorpakken komt de provincie of Den Haag en dan leggen ze het ons op. Dat was kort samengevat het geluid uit de mond van de minst linkse partij in de raadszaal. Ook wethouder Blind heeft dat regelmatig voor in de mond liggen.

  Op het gebied van burgerparticipatie heeft Raalte flinke stappen gemaakt. Bestuurlijke vernieuwingen is een onderwerp dat op de agenda staat. Allerlei termen passeren de revue bij besluitvormingen. Kopgroepen, bewonersinitiatieven, burgerbegrotingen, etc. Uit onderzoek blijkt dat Raalte er bij haar inwoners steeds beter op staat.

  Wethouder Blind, ook technische voorzitter van de RES-gemeenten, kreeg van zijn raadsleden een bak met vragen bij zijn startnotitie. De meest uitgebreide van Elleke Steenbergen (CDA). Blind  pareerde met: “Ik krijg voornamelijk vragen, maar ik had gehoopt op input van u.” Hij weet namelijk ook niet wat en waar hij aan moet voldoen met het RES-voorstel.  Het gezamenlijke bod wat de elf gemeenten moeten gaan doen kent namelijk maar één kader uit het Haagse. ‘Als de besparing die u ons biedt niet voldoende is dan overrulen we jullie’. Het is als een kind opvoeden zonder regels en als het dan fout heeft gedaan het ongenadig in elkaar trappen. De raad gaf hem mee dat zij een escape mogelijkheid in het proces willen hebben. Klinkt mooi, maar die hebben ze niet.

  Gemeenteraden vergaderen dus over iets waar de kaders niet van duidelijk zijn. Uren zitten zij nu te praten en gissen hoe ze aan de Haagse eisen kunnen voldoen, maar ook de inwoners betrekken. Dat lukt niet. Wat de Haagse politiek heeft gedaan met deze regelgeving is onbehoorlijk bestuur. Ze hebben het over hun schouder gegooid en trappen straks nog even na. Als ik zo met mijn pubers omga, dan heb ik een probleem. ‘Dan gooien ze de kont tegen de krib en raak ik ze kwijt’, vertelde ik de raadsleden in Olst-Wijhe na de vergadering. Dat werd door links en rechts bevestigd.

  Ik heb zitten kijken naar Twitter met maar een vraag: wanneer komt het verlossende woord? Wanneer gooien ze de kont tegen de krib? Het kwam niet. Weg bestuurlijke vernieuwing, weg burgerparticipatie ? Een goed milieu voor mijn kinderen om in te leven is belangrijk, maar een goed politiek milieu is ook van belang.

  Jullie hebben meer te verliezen dan te winnen. Gooi de kont tegen de krib en ga eerst de kaders halen!

  Gerlant Zielman

  gerlant@regiobode.nl

   

  3 REACTIES

  1. De auteur ziet één aspect over het hoofd. De gemeenten, provincies en waterschappen hebben zelf het Rijk aangeboden om de regionale energie strategieën te maken, om daarmee de regie in eigen hand te houden.

   • Ik zie dat niet over het hoofd, dat is geschiedenis. Pa en ma hadden kaders mee moeten geven. Dat is niet gebeurd dus een ‘kont tegen de krib’ is legitiem.

    • Waarom kont tegen de krib? Beter is kijken hoe we van de nood een deugd kunnen maken. Dus goede regelingen maken zodat eventuele gedupeerden een redelijke compensatie kan worden aangeboden. Dus niet gaan gillen, maar constructief zijn en oplossingsgericht. We zijn geen pubers meer toch Gerlant?

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.