Ook na 93 jaar zijn Oranjefeesten springlevend

Met herintroductie oldtimertoertocht en muziek van Beatcrooks, Impuls en 100% Powerband.

EIKELHOF – Het is een van de oudste, misschien zelfs wel het alleroudste dorpsfeest in Salland; op vrijdag, zaterdag en zondag 11, 12 en 13 mei worden op de Eikelhof voor de 93e keer de jaarlijkse Oranjefeesten gehouden. Drie dagen lang is het feest voor alle bewoners van het buurtschap bij Olst, maar ook voor de vele bezoekers uit de wijde omgeving.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het driedaagse feest weinig (meer) met het koningshuis te maken, zo geeft voorzitter Raymond Scheltinga van de organiserende Oranjevereniging, opgericht in 1926, direct toe. “Maar die naam Oranjefeesten is al vele jaren ingeburgerd, dus die houden we er mooi in. En natuurlijk hijsen we de vlag op het feestterrein, maar daar blijft het dan wel bij. We houden tegenwoordig wel vast aan het tweede weekeinde van mei. Er zijn veel dorpsfeesten in Salland, dus anders blijf je schuiven met de data, zo hebben we vroeger geleerd.” Het programma begint vrijdagavond 11 mei met een show van leden van de jazzdance-groepen uit Wesepe (19.30 uur) en de pubquiz (21.00 uur) in de feesttent (waar het grootste deel van het programma zich afspeelt) in het weiland tegenover (voormalig) restaurant de Lepelaar. “Die pubquiz was vorig jaar een groot succes, iedereen was lekker fanatiek bezig, dus die houden we er ook in. Nee, koning van de Eikelhof, dat kun je niet worden als winnaar, het gaat om de eer.” Na afloop is er muziek van DJ Henk die vinylplaatjes draait.

Bussen

Zaterdag 12 mei staat er vanaf 13.00 uur onder meer het koppeldarten (voor duo’s), een grote taartenbakwedstrijd (14.00 uur) en een kindermiddag (14.30 uur) met veel kleinvee, schminken en spelletjes op het programma. En op de zaterdagavond is het, zoals dat hoort bij een Sallands dorpsfeest, tijd voor muziek, plezier en een biertje. “Dan treden de Beatcrooks op. Zelf omschrijven ze een optreden als ‘pompende beats in een dikke feest flow, van schurende moombahton tot guilty pleasures en van rammende house beats tot foute feestmuziek, happy hardcore en harder!’ En uit Wesepe komt de pop- en rockcoverband Impuls naar onze feesttent. Dat is een Sallandse band met een veelzijdig repertoire voor een breed publiek. DJ Tom, onze huis-DJ, vult de rest van de avond. Het is mooi om te zien hoeveel bezoekers er uit de hele regio daar elk jaar weer op af komen. Vanuit Lettele, Heeten en Broekland laten we zelfs speciale bussen rijden om iedereen naar de Eikelhof en ’s nachts weer veilig thuis te brengen (12 euro, inclusief entree, red.). Daar zijn we een paar jaar geleden mee begonnen en dat is heel goed bevallen. We houden de entreeprijzen bewust ook laag; 5 euro voor iedereen jonger dan 18 jaar en 10 euro voor iedereen van 18 jaar en ouder.”

Karten

Zondagochtend 12 mei staan de Oranjefeesten in het teken van de Eikelhofse fietstocht van ongeveer 20 km (starten vanaf 10.00 uur), de brommertocht en de herintroductie van de Oldtimertoertocht (na jaren weer terug op het programma). Voor auto’s en motoren is een route van ongeveer 60 km uitgezet die individueel gereden kan worden. De inschrijving (5 euro) is zondagmorgen vanaf tien uur in de feesttent en de start is vanaf half elf. Er wordt gereden aan de hand van een routebeschrijving en kaart, individueel of in een groepje. “We hebben de autotoertocht dit jaar echt in een heel nieuw jasje gestoken. We verwachten veel deelnemers, maar je bent natuurlijk altijd wel wat afhankelijk van het weer. Als de regen met bakken uit de hemel komt, dan heeft niet iedere trotse eigenaar van een klassieke auto zin om mee te rijden,” vertelt Scheltinga. Net als bij de brommertoertocht hoopt hij op deelnemers uit het hele land. “Voor de brommertoertocht met onder meer Zundapps en Kreidlers komen ze tot uit Friesland toe.” Om 12.00 uur volgt de brunch (opgave via de website) en om 13.00 uur start het middagprogramma met de crosskartingwedstrijden. Iedereen mag meedoen, maar opgave vooraf is wel verplicht. Om 17.00 uur wordt het feest afgesloten met muziek van de 100% Powerband en DJ Tom.

Koninklijk

Afgezet tegen het bescheiden aantal inwoners van het buurtschap bij Olst, officieel 325, is het een opvallend uitgebreid programma deze drie dagen. “Het is hier inderdaad een kleine, maar vooral ook een hele hechte gemeenschap. Het is mooi om te zien hoe iedereen elk jaar weer wil meehelpen, van de opbouw tot de afbraak. Natuurlijk is dat ook gezellig. Je ontmoet elkaar, praat lekker bij en drinkt een biertje. We gaan er van uit dat we de 100 jaar halen over zeven jaar. Dan zijn we meteen koninklijk.”

Meer info op staging2.oranjefeesteneikelhof.nl.

Foto: De Oldtimertocht tijdens de Oranjefeesten Eikelhof in 2000.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.