Natuurbericht: Olde Maten

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Ook vanmorgen was het op de fiets door het slagenlandschap van de Olde Maten geweldig genieten.

Zo, dat was het stembureau. Nu maar lekker op pad richting Hasselt, Zwartsluis. Kijk, daar loopt een haas tussen de jonge maisrijtjes en daar vliegt een ekster met een jong vogelkuikentje. Onder de eikenbomen is het druk met vogels die zich tegoed doen aan rupsjes. Kijk daarginder al die windmolens en zonnepanelen. Goed duurzaam bezig. Een zelfrijdende giertank draait zijn rondjes en kijk, dat is mooi, de polsdikke knotwilgjes die de gekapte oude populieren vervangen lopen allemaal uit. Kijk daar, de loonwerker transporteert de mest vanuit de gierkelder met lange sleepslangen rechtstreeks vanuit de gierkelder naar de mestinjecteur op het land. Dat schiet lekker op. Obstakels als afrasteringen en drinkbakken zijn niet meer nodig en geruimd. Weidevogels hebben hier niets meer te zoeken.

Hoe anders is het hier in de Olde Maten. In dit grote Natura 2000 gebied met z’n ongeveer een kilometer lange en slechts enkele tientallen meters brede weitjes word aan natuurbeheer gedaan. De bijna twintig boeren, allemaal pachters van deze percelen weten, na een cursus natuurbeheer gevolgd te hebben, alles over de ecologische uitgangspunten en het uiteindelijke effect op flora en fauna. Wanneer je hier langs fietst zie je een bonte lappendeken aan perceeltjes aan je voorbij flitsen. In dit slagenlandschap laat het aanwezige rijke vogel- en dierenleven zich gemakkelijk observeren.

Een net gemaaid perceel met weidevogels en in de verte reeën en daar een nog te maaien perceel en daarnaast een perceel met grazende vaarzen en daartussen lopen alweer een paar reeën. Geweldig, wat een variatie zeg. En, oh ja, ook her en der petgaten, ontstaan door het afgraven van veen. Wat opvalt zijn de zeer smalle stroken weiland, altijd ingeklemd door aan weerszijden een bosstrook. De bosstroken zijn dichtgegroeide sloten, waar vroeger de turf met platte boten werd afgevoerd. Wat een schitterend mooi gebied zeg en mooi om wandelend te doen maar zeker ook op de fiets. Ben benieuwd wat hier nog meer te zien is. Binnenkort de rest maar eens bekijken…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.