Natuurbericht: Heanig an en rap wat!

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Op deze wandeling was het tussen de buien door heerlijk genieten van de mooie luchten en wijde verten.

Ik loop door het lange gras langs de wetering bij het Zwarte Water. Een wilde eend duikelt ineens met veel kabaal van het talud naar beneden met een paar kuikentjes rollebollend erachter aan. En daar nog twee. Poeh, dat was even schrikken. Ook twee grauw ganzen doen zenuwachtig en daar vliegt een prooidragend torenvalkje naar de nestkast bij de boerderij. Het heeft geregend en nog maar net op pad ben ik door het lange natte gras al tot op kniehoogte hartstikke nat geworden.

Gelukkig kom ik bij het fietspad op de dijk. Dat loopt een stuk comfortabeler. Dicht bij Zwartsluis is men hier druk met het uitlaten van de honden. Die ene man zonder hond vraagt of ik al veel gezien heb. Nou ja, het van dichtbij zien van twee bruine kiekendieven en de nodige bijkomende herrie van alarmerende ganzen, kraaien en kieviten zie je niet alle dagen. Hij luister helemaal niet en dat van de ottersporen en door knaagschade omgevallen boompjes, daar aan het water achter de rietkraag deel ik niet eens met hem. Geen interesse. Hij houdt zich bezig met geocaching. Heel toevallig heb ik de geo-locatie zonet gezien toen ik een witte kwikstaart fotografeerde op een hoekpaal. De geocache ligt onder bij die spoorbiels en de witte kwik broedt onder de golfplaten van het gemaaltje. Nee, ik heb het niet verteld hoor, kijk wel uit.

In de verte ligt Vollenhove. Links, in een buitenbocht van de voormalige Zuiderzeedijk loop ik via een speciaal aangelegde trap naar boven en lees de volgende woorden op de treden: “Kijk, bij elke trede daalt het land en stijgt het licht.” Boven op de dijk staat een kunstwerk met twee historisch gegraveerde kaartbeelden van het gebied rond 1900, toen de Zuiderzee nog een open verbinding had met de Noordzee. Van hieruit heb ik uitzicht op de buitenlanden, de rietput en het Vogeleiland in het Zwarte Meer. En daarachter zie je de Noordoostpolder al liggen. Kijk, daar komen zwanen aangevlogen en daarginder nog meer. Ook ganzen en eenden. Lekker veilig overnachten op het water in de luwte van het Vogeleiland. En op het eiland huist een paartje zeearenden. Het word ineens donker. Oei. Kijk in de polder regent of hagelt het al volop. Voorzichtig de trap af en wegwezen hier. Heanig an en rap wat…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.