Maalkop in Heeten – over de ondergang van een jonge boer

HEETEN – Maalkop, de succesvoorstelling over een jonge boer in psychische nood, is van 14 t/m 16 juni te zien in een lege stal in Heeten. Maalkop vertelt het verhaal van een jonge boer, gespeeld door Fabian Jansen, die noodgedwongen afstand moet doen van zijn bedrijf. De boer voelt zich vergroeid met de streek, de grond en zijn dieren. Hij kan niet meer terug, alleen nog terugkijken. Alleen een koe houdt hem overeind, of houdt zij hem juist gevangen?

Reprise

Maalkop is ontwikkeld door PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland in samenspraak met Zorg om Boer en Tuinder en LTO Noord, regio Oost. Eerdere voorstellingen in Ten Boer (bij Groningen) en Goutum (Friesland) in het voorjaar van 2018 verkochten snel uit. Ook voor de reprise in het najaar in Drenthe waren beiden uitverkocht.

Discussie

Het thema rond de boer in psychische nood kon op veel aandacht rekenen van media en overheid. Zo schreef De Correspondent een groot artikel over psychische nood onder boeren en besteedde ook dagblad Trouw veel aandacht aan de thematiek. Volgens actualiteitenprogramma Nieuwsuur toont onderzoek in omringende landen aan dat het aantal zelfmoorden bij boeren beduidend meer voorkomt dan bij andere beroepsgroepen. Minister van Landbouw Carola Schouten kondigde afgelopen november maatregelen aan om het aantal zelfmoorden onder boeren tegen te gaan.

De recensies en reacties van onder meer het Dagblad van het Noorden, Trouw en de Theaterkrant zijn lovend. Zo schrijft Trouw: “Het prikt de mythe van de boerenromantiek door.” En Dagblad van het Noorden meldt dat het een juweel van een voorstelling is.

De voorstelling is te bezoeken op 14,15 en 16 juni in Heeten aan de Zonnenbergen 11.

Vr 14 juni – 20.00 uur
Za 15 juni – 15.00 uur (+ nagesprek) en om 20.00 uur
Zo 16 juni – 15.00 uur

Tickets voor de voorstelling kosten 19,50 euro en zijn online te koop via Schouwburg Hengelo: staging2.schouwburghengelo.nl. Kijk voor meer informatie op staging2.peergroup.nl

Alvast de sfeer proeven van de voorstelling? Bekijk dan hier de trailer: https://staging2.youtube.com/watch?v=6kjDtwDzrbY

Foto: Reyer Boxem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.