Lekker tussen de hippies op Pigstock

Met optredens van Stones Sessions, Boogie Monster, Cirrus Minor en Yes Mother

LEMELE – De ambities zijn er; vorig jaar trok Pigstock, het festival van de Lemelse vriendengroep rondom de bands Tricklebolt en RUV, dik driehonderd bezoekers. Waar ze over vijf jaar willen staan? “We gaan elk jaar voor dik honderd man extra”, stellen de gebroeders Bastian en Daan Pen, respectievelijk zanger/gitarist en bassist van Tricklebolt. Roy Scholten (toetsenist van dezelfde band): “Exponentiële groei zou natuurlijk nog mooier zijn.” Maar zo stelt Bastian ook direct. “Het is de sfeer die Pigstock maakt tot wat het is. Gewoon lekker middenin het bos. Het mag ook niet te massaal worden.”

Op zaterdag 1 juni vindt de vijfde editie van Pigstock plaats. Het festival begon ooit als verjaardagsfuif; de naam dankt het aan de varkens die rondscharrelen bij een nabije boerderij. Locatie is een open plek in een bosje aan het Zandeinde in Lemele. Op het programma staan optredens van Stones Sessions, Boogie Monster, Cirrus Minor en Yes Mother. Allemaal bands die qua geluid diep zijn geworteld in de jaren zeventig, niet geheel toevallig ook het decennium, waardoor Tricklebolt en RUV zich nadrukkelijk hebben laten beïnvloeden. Stones Sessions is een veelgevraagde Rolling Stones-tributeband, Boogie Monster speelt groovy rock ’n roll/soul, Cirrus Minor stevige alternatieve (stoner)rock en Yes Mother psychedelische rock (“The Doors met nog meer acid en paddo’s”, zoals de mannen van Pigstock het zelf omschrijven).

Het eerste lustrum markeert ook de eerste keer dat Pigstock een volledige evenementenvergunning heeft. Of dat nog gevolgen heeft? “Niet direct voor de bezoekers”, zo stelt Bastian. “Maar wel voor ons. We hebben een stichting opgericht en de financiën zijn nu stabiel. Vorig jaar hebben we goed gedraaid, we hebben dus een buffer.” Roy: “De eerste jaren hebben we zelf veel moeten investeren in onze eigen materialen. Nu hebben we alles zelf wel zo’n beetje.”

Kneiterhard

En dus is het geld dat niet aan randzaken uitgegeven hoeft te worden in het potje voor het programma beland. “Daarom konden we dit jaar ook de Stones Sessions boeken”, vertelt Bastian. “Tributeacts zijn doorgaans niet onze eerste keus. Maar Stones Sessions is anders. Hoe? Nou, om te beginnen staan er allemaal jonge lui op het podium. Allemaal ervaren muzikanten uit Zwolle en omgeving. Het is ook geen verkleedpartij. Geen ouwe lullen, het is verre van stijf, juist heel energiek. Ze gaan op dit moment kneiterhard. Ze zijn hartstikke druk. Maar we kennen ze een beetje en waren er vroeg bij. Als we de volle mep hadden moeten betalen, had dit niet gekund. Dit past hier wel. Als we met elkaar in onze keet zitten, staat er regelmatig een plaatje van The Stones op. Vindt iedereen mooi!”

Ajax

Het blijft opvallend, een stelletje jonge maten dat elkaar lijkt te hebben gevonden in een gedeelde liefde voor de jaren zeventig en daaromheen ook een festival heeft opgebouwd. “Maar van de mensen die bij ons écht voor de muziek komen, is een aanzienlijk deel niet uit deze regio afkomstig”, benadrukken de mannen meteen. “We hebben altijd een aantal hippies en fans uit bijvoorbeeld Arnhem, Nijmegen, Rotterdam en Zwolle en de rest van het publiek komt hier uit de buurt. Daarvan komt een deel gewoon voor het sfeertje en het bier.” Bastian: “Het leuke is wel dat nu ook steeds meer ouderen uit Lemele en omgeving nieuwsgierig worden. Dat we oudere vrouwen spreken die zeggen dat ze ook eens langs komen omdat ze benieuwd zijn wat er zich allemaal afspeelt in dat bosje.” Hij begint te lachen. “We zijn ook enorm blij dat Ajax de finale van de Champions League niet heeft gehaald. Anders was die tegelijk met Pigstock geweest. Echt, we zaten al helemaal met de handen in het haar! Dan was het echt niks geworden!”

Back-up

En hoe het zo meteen moet, als Pigstock daadwerkelijk de door hen gewenste groei doormaakt? Kan het bos dat allemaal nog wel aan? “We hebben stiekem al een back-up in gedachten”, vertelt Roy. “Maar als we het slim aanpakken, kunnen we in het bos ook nog wel een tijdje vooruit. Laten we eerst maar zorgen dat we de huidige locatie vol krijgen.”
Vorig jaar meldden ze het nog lachend: ze mogen elk jaar rekenen op een aantal hippies dat in ruil voor gratis bier de ochtend erna het terrein opruimt. Die hebben zich dit jaar ook al weer gemeld. “Ideaal, tegen de tijd dat wij beginnen, is het terrein alweer schoon!” En oh ja, ze vergeten het bijna: “We hebben dit jaar ook een grote bbq-smoker. Ook met vegetarisch. Dat moet wel. Die hippies hè…”

Naast de bands is er ook muziek van DJ’s Mr. Rockafeller & Johnny Love. Aanvang is om 19.00 uur. Kaarten à 7,50 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de website. ’s Avonds aan de kassa kosten ze 10 euro. Blijven slapen? Geen probleem. Meld je even bij de organisatie.

Foto: Stones Sessions.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.