Lauk: Spaar de ribs

De dierenrechtengroep ‘Spaar de ribs’ zal tijdens Pinksteren actie voeren bij Ribs en Blues. Volgens deze tot nu toe onbekende actiegroep is het stuitend dat duizenden kilo’s spareribs worden gegeten door de bezoekers van het Raalter festival. De groep eist verder dat de naam Ribs en Blues veranderd wordt in ‘Bonen en Blues’. Een festivalnaam met een vleesproduct zou strijdig zijn met de veganistische tijdsgeest.

Volgens de activisten bewijzen bijvoorbeeld Stöppelhaene (mits de haan niet als coq au vin in de kookpot verdwijnt), het Sukerbietenfeest, de Pomp- en Diekdagen en het Sproeifeest dat het anders kan, net zoals Appelpop in Tiel. Het bestuur van Ribs en Blues heeft laten weten in gesprek te gaan met de activisten. Het moet een feestje voor iedereen blijven, zo zegt voorzitter Ton Groot Beumer. Collega-bestuurslid Rob Telgenkamp heeft een andere mening; een flinke schop onder de veganistische billen is volgens hem heel effectief.

Bovenstaande heb ik volledig verzonnen. Tien jaar geleden had u dat direct geweten, maar in deze tijden is het nieuws soms vreemder dan je ooit had kunnen fantaseren. Gedwongen door een operatie, ik heb mijn aloude rechterheup in het Deventer Ziekenhuis ingeruild voor een nieuw exemplaar, heb ik afgelopen weken extra tijd kunnen besteden aan de social media. Dat was niet bepaald een feest.
Na de bezetting van een Brabantse varkenshouderij vlogen voor- en tegenstanders elkaar digitaal in de haren. Wie nog de illusie of hoop heeft dat discussies op de social media leiden tot goede discussies, wederzijds begrip, nuancering en verrijking van standpunten moet heel snel wat anders gaan doen. Het zijn tegenwoordig vooral scheldpartijen met de akeligste verwensingen tot regelrechte oproepen voor moord en doodslag.

Ik begreep heel goed de enorme (en terechte) woede en boosheid bij boeren na die actie in Boxtel. Mensen die hun eigen idealen veel belangrijker vinden dan regels en wetten en jouw bedrijf overvallen en bezet houden, het is niet niks. Gelukkig krijgen ze beperkt steun en sympathie. Het is te hopen dat ook de heethoofden in de landbouw zich aan de spelregels houden, hoe moeilijk ook. Toch is de vraag niet meer of het bij een volgende actie ergens op het platteland eindigt in geweld, maar wanneer dat gebeurt.

Dat is geen vrolijk vooruitzicht en maakt somber. In een razend snel tempo lijken we terug te gaan naar primitieve tijden. In Salland lijken we minder ontvankelijk voor dit soort activisme, maar ook hier is de Vegan Streaker al enkele keren opgedoken bij een jonge boer in Raalte. En bij een PvdD-actie in Dalfsen ging het ook maar net goed. Misschien dat ik maar weer gewoon boeken moet gaan lezen. En straks wat spareribs eten bij Ribs en Blues.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.