Lauk: Henk

Een paar weken geleden overleed in Raalte Henk Woertman op 81-jarige leeftijd. Zijn verdiensten voor Rohda, kerk, lokale politiek en carnaval (met dat lijstje weet je meteen dat hij een katholieke Raaltenaar was) zijn groot, al was hij iemand die bij voorkeur niet zo op de voorgrond wilde treden.

Ik heb Henk leren kennen in de tweede helft van de jaren 70 toen hij als directeur bij drukkerij Veldhuis verantwoordelijk was voor de eindredactie van clubblad de Bult van Rohda Raalte. Henk behoorde tot het meer behoudende deel van de (katholieke) kerk. De kerken hadden destijds in de Sallandse dorpen nog veel invloed. De wilde jaren 60 en 70 waren vanuit Amsterdam nog maar amper doorgedrongen in Salland.

In die rustig voortkabbelende jaren werd mijn vroegere chef bij het Overijssels Dagblad, wijlen Louis van Raaij, tijdens de preek in de Kruisverheffing nog vermanend toegesproken omdat hij van het voorvoegsel RK van Kwiek af wilde. Van zijn vrouw Rita heb ik gehoord dat Louis dat amper meekreeg omdat hij net even ingedommeld was. Een geliefd tijdverdrijf van katholieke mannen tijdens de preek herinner ik me (net als stiekem een kaartje leggen op de achterste kerkbanken). Het was ook de tijd dat de Raalter dominees mopperden dat de kermis tijdens Stöppelhaene (toen nog klokslag 12 uur zaterdagavond afgesloten) een paar meter te dicht bij de Plaskerk stond opgesteld. Zoiets zou nu onvoorstelbaar zijn.

Bij clubblad de Bult kreeg Henk destijds te maken met de nieuwe opstandige, betweterige en langharige generatie met types zoals de gebroeders Johan en Harrie Kiekebosch, Bennie Koerhuis en ondergetekende. Wij vonden dat het allemaal anders, minder gezapig en kritischer moest met dat clubblad. Of ‘kritieser’ zoals we toen graag schreven. Een nu volstrekt onschuldige opmerking als ‘Bier is de kurk waar Rohda op drijft’ vond Henk (en het toenmalige Rohda-bestuur) al te ver gaan. Henk kon zich dan niet altijd inhouden en schrapte wat in de aangeleverde kopij voordat die naar de drukkerij ging. Wat wij als jonge honden dan weer censuur, beperking van meningsvrijheid en andere grote woorden vonden. Dat leverde soms pittige discussies op. Later kwam ik Henk geregeld tegen bij de grote Sallandse carnavalsoptocht waarvoor hij 33 jaar hielp bij het collecteren.

Raalte heeft met zijn overlijden een echte vrijwilliger verloren. Iemand met uitgesproken ideeën maar vooral ook met veel inzet voor de lokale samenleving. Het is ironisch dat bij zijn overlijdensbericht in de Stentor een foto van de verkeerde Henk Woertman stond afgedrukt. In gedachten hoor ik Henk dan zeggen; ‘Dat was in mijn tijd bij de Bult mooi niet gebeurd.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.