Lauk: Geen paniek

Het is ongetwijfeld goed bedoeld, maar ik moest toch vooral glimlachen toen ik op de Facebookpagina van de gemeente Raalte een filmpje zag over hoe bezoekers zich dienen voor te bereiden op het nieuwe seizoen van dorps-, tent- en andere feesten en festivals. Begeleid door een lekker vlot muziekje zien we allerlei poppetjes goede en niet goede dingen doen. Niet goede dingen lopen dan ook fataal af.

Ik zal een paar voorbeelden geven. Als het bijvoorbeeld heel heet wordt, 35 graden of zo, dan moet je verkoeling zoeken, jezelf goed insmeren en veel water maar geen bier drinken. Anders gaat het fout. Het vrolijke poppetje met twee biertjes stort namelijk dood neer, het poppetje met water blijft vrolijk feest vieren. Bij paniek moet je rustig blijven, gevallen poppetjes oprapen en verder gewoon met de op hol geslagen massa poppetjes meelopen. In Salland is er gelukkig pas paniek als het bier op is. Toch lijkt het mij een hele opgave om rustig mee te lopen in die stormloop naar de veiligheid of de nieuwe biervoorraad. De rustige poppetjes in het filmpje hebben er geen moeite mee, zij lopen kalm mee met de kudde mee na eerst een gevallen poppetje te hebben gered voordat die helemaal plat was.

Het filmpje gaat vrolijk verder. Bij noodweer moet je een veilige plek zoeken zoals een auto of gebouw. Volgens mij staan die meestal niet op een feestterrein. Bij onweer moet je je heel klein maken maar niet onder een boom gaan staan. Het poppetje dat wel onder een boom gaat schuilen, krijgt die na de blikseminslag uiteraard op zijn kop en is hartstikke dood. Eigen schuld, dikke bult.

Ik heb er een paar keer naar gekeken en ik probeer me voor te stellen wat het doel is. Ergens hebben mensen uren zitten brainstormen over de enorme gevaren van een lange zomer met tent- en dorpsfeesten. Hoe kunnen we er voor zorgen dat het aantal overlevers zo hoog mogelijk wordt? Uit dat brainstormen (en een teveel aan tijd en geld vrees ik) komt dus dit filmpje voort. Bij de gemeente Raalte dacht iemand; dit is voor Salland met zijn grote traditie aan tent- en dorpsfeesten best interessant, we zetten het op Facebook. Het is namelijk een filmpje van de Veiligheidsregio Twente terwijl Raalte en Olst-Wijhe bij de Veiligheidsregio IJsselland horen. Als je dat weet, dan ga je je toch afvragen waarom het allergrootste gevaar niet genoemd wordt; kijk uit dat je als poppetje niet te dicht bij rijdende monstertrucks gaat staan.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.