Kari’s Crackers in Heino groeit snel

Sociale onderneming richt zich met vrijwilligers op de productie van knekkebrød

HEINO – Het gaat hard met de sociale onderneming Kari’s Crackers. Twee jaar geleden begonnen Patrick en Kari Roozemond op het terrein van Den Alerdinck met de productie van verschillende soorten knekkebrød.

Al na anderhalf jaar hadden ze een grotere ruimte nodig. Die vonden ze aan De Weerd 4 in Heino. Inmiddels krijgen ze daar hulp van een kleine dertig medewerkers, op twee na allemaal vrijwilligers, die er met behoud van uitkering een parttime dagbesteding hebben. Afgelopen vrijdag werd het ‘nieuwe’ pand officieel geopend. Op zaterdag 15 juni (11.00 tot 16.00 uur) volgt een open dag.

Patrick en Kari zijn getrouwd. Kari, afkomstig uit Noorwegen, bakte al jaren crackers op basis van familierecepten. Patrick zag in de productie daarvan een mooie basis voor een sociale onderneming. “Een plek waar het voor iedereen leuk is om te werken”, stelt hij.

Klaarstomen voor arbeidsmarkt
De opbrengsten van de verkoop van de biologische crackers vormen de omzet. Voor de begeleiding krijgt Kari’s Crackers geen vergoeding. Wel is het doel om de vrijwilligers klaar te stomen voor de (reguliere) arbeidsmarkt. En dat lukt. Het verloop is dan ook groot. “Dat maakt dit werk best moeilijk”, vertelt Patrick. “Het lastigste is dat iedereen hier parttime werkt. Zie dan maar eens iedereen tegelijk hier te krijgen voor werkoverleggen. De communicatie is het moeilijkst.”

De vrijwilligers zijn mensen die willen (her)intreden in de arbeidsmarkt. Van mensen met een verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel tot mensen die herstellen van een burn-out. Grotendeels afkomstig uit een straal van een kilometer of twintig rondom Heino. “We hebben hier ook een tijdje een jongen gehad, die zwaar autistisch is”, vertelt vrijwilligster Connie van Beusichem. “Die had een eigen kantoor. Daar bleef hij ook als het pauze was. Hij heeft zijn opdracht inmiddels afgerond en daarom is hij nu ook weg, maar het geeft wel aan dat hier van alles mogelijk is.”

Lekker
Connie helpt nu een klein jaar. Eerst als manusje van alles, nu als verkoopmanager. “Ik heb een opleiding gehad op beveiligingsgebied, maar ben door allerlei problemen om me heen in de bijstand beland. Solliciteren was moeilijk. Er zit namelijk een flinke operatie aan te komen. Maar ik wilde wel wat doen. De gemeente wees me toen op Kari’s Crackers.” Het bevalt haar prima.

“Toen ik hier begon, verkochten we zo’n duizend verpakkingen per maand. Inmiddels zijn dat er vierduizend. Samen met Nanda, een vrijwilligster met een achtergrond als dierenarts, benader ik allerlei mogelijke klanten: boerderijwinkels, biologische zaken, delicatessenshops, noem het maar op. Onze crackers liggen inmiddels ook in dertig Ekoplaza-winkels.” Ze begint te lachen. “Patrick noemt me al verkoopdirecteur. Ik hoop hier op termijn in loondienst te komen.”

Op dit moment produceert Kari’s Crackers vier verschillende crackers: met maïs en pompoenpitten (glutenvrij); met zemelen en haver; met rogge en haver en met haver en spelt. De laatste drie ook met andere zaden. In juni komt een vijfde cracker op de markt: met boekweit en haver. “Allemaal familierecepten van Kari”, vertelt Connie. “Alles ambachtelijk met de hand gemaakt. Ze zijn erg lekker. We horen vaak dat mensen positief verrast zijn.”

Gewoon bellen
Patrick stelt het met enige nadruk: Kari’s Crackers is geen sociale werkplaats. Ja, de vrijwilligers in de bakkerij en op de werkvloer krijgen begeleiding van de vaste krachten, maar dat betreft het werkproces. Voor andere hulp hebben ze een eigen coach (vanuit het sociaal domein). “We krijgen verder ook geen subsidie”, vertelt Patrick.

“Kijk, mocht er vanuit het sociaal domein vraag komen om onze vrijwilligers zelf te coachen in hun loopbaan, staan we daar best voor open, maar dan moeten we wel eerst aan aantal voorwaarden voldoen. Nu is het gemakkelijk. Wat je moet doen als je hier ook als vrijwilliger aan de slag wilt? Gewoon bellen.”

Ambities
Vrijwilligster Annemarie uit Heino laat de bakkerij zien. Die bestaat uit een grote werkruimte met een speciale afdeling voor het verpakken van de crackers. “Ik ben hier echt allround”, zegt ze. “Van zorgen voor de lunch tot inpakken, van het deeg van de crackers in de vormen smeren tot schoonmaken.” Ze werkt inmiddels bijna een jaar in de bakkerij. “Of ik crackers zelf nog lekker vind? Nou, na een jaar ben je er soms wel wat flauw van. Maar we zijn hier bezig met het ontwikkelen van nieuwe recepten. Ik heb een horeca-achtergrond, dus dat vind ik heel leuk om te doen…”

Waar Patrick en de zijnen over vijf jaar met hun willen staan? Patrick draait er niet omheen. “Dan hoop ik nog meer soorten crackers aan te bieden, maar ook koekjes, zoutjes en nog heel veel meer. We gaan voor een tweede bakkerij. Ik denk aan een foodtruck. De ambities zijn groot. We willen flink groeien en daar werken we hard voor.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.