In beeld: Dodenherdenking Raalte – deel 2

RAALTE – Om 19.25 uur startte de herdenking rond het Indië – Nieuw Guinea monument bij het gemeentehuis van Raalte. Ook hier werden kransen gelegd namens de gemeente Raalte en de veteranen.
Hier werd ook even stilgestaan bij Marinus Derks die op 3 jarige leeftijd zijn vader verloor door een V1 raket waarna zijn moeder in haar eentje 11 kinderen moest opvoeden met een 12e op komst. Een week voor het einde van zijn uitzending sneuvelde hij in Nederlands-Nieuw-Guinea.

Om 19.50 uur gingen alle aanwezigen bij het Indië – Nieuw Guinea monument, onder begeleiding van de scouting, naar het oorlogsmonument aan de Zwolsestraat, waar om 20.00 uur de twee minuten stilte in acht werden genomen.
Burgemeerster Dadema sprak in zijn toespraak over een nog niet zo oude vrijheid voor iedereen die nog kwetsbaar is. ‘We moeten zuinig zijn op onze vrijheid, en zuinig zijn op onze rechten. Ook in Raalte moeten we alert blijven en nadenken of iedereen vrij kan zijn. Ook bij ons is homoseksualiteit nog niet zeer geaccepteerd en komen tieners niet makkelijk uit de kast. Ook bij ons moeten we wennen aan nieuwkomers die anders omgaan met hun vrijheid.’
Voor de hele toespraak zie: Herdenkingstoespraak burgemeester Martijn Dadema

Ook was er een indrukwekkende toespraak van veteraan Dhr. de Gier, gemaakt samen met een scholier van de Kwintijn waarbij ‘wij’, ‘zij’ en ‘vrij’ centraal stonden. ‘Zodat zij, net als wij, vrij kunnen zijn.’

Na afloop werden er door de aanwezigen witte rozen gelegd bij het monument.

Foto’s: Arnold Roolvink / Foto Arnold

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.