Piloot Wilfred Knigge en zijn vrouw Harriëtte voor verlof terug in Laag Zuthem

.

‘Het is niet altijd een succesverhaal’

LAAG ZUTHEM – Wilfred en Harriëtte Knigge laten een fotoboek zien van hun verblijf in Papoea-Nieuw-Guinea. Sinds juli vorig jaar is dat hun standplaats. Zon, oerwoud, lachende kinderen, strand en meer, maar dat is slechts één deel van het verhaal. De twee weten er alles van.

Begin 2017 reisde het Laag Zuthemse stel, met hun kinderen Micha (nu 6) en Ruben (4) naar Australië, waar Wilfred als piloot aan de slag ging voor MAF, een internationale ontwikkelingshulporganisatie van Christelijke piloten.

Na dik twee jaar, enkele tussentijdse haltes in Australië en een verhuizing naar Wewak in Papoea-Nieuw-Guinea verder, is het gezin weer eventjes terug in Laag Zuthem, waar het eerder woonde. “We doen dit nog zo’n zes jaar, dat is het plan. Daarna keren we definitief terug naar Nederland, zodat Micha hier naar de middelbare school kan.”

Harriëtte is flink bruiner geworden. Hier en daar lijkt het alsof ze iets met een Engels accent praat. Ze begint te lachen als ze daar op geattendeerd wordt. Ze heeft haar draai inmiddels gevonden. Het begin in Australië met de vele verhuizingen was niet altijd even gemakkelijk. “Maar ik wist waar ik aan begon. Ik houd me nu vooral bezig met het thuisonderwijs aan Micha en Ruben. Dat neemt sowieso al de hele ochtend in beslag. ’s Middags moet je er een beetje uitkijken. Dan is het 30 graden. Dan doe je kalm aan, maar gelukkig staat er op de compound waar we wonen een grote boom die veel schaduw biedt. Het is nu ook wat rustiger geworden. Wilfred heeft al zijn extra trainingen nu wel gehad. Ik wil proberen om zo meteen wat meer een plekje te vinden in de plaatselijke gemeenschap.”

Naast de familie Knigge wonen ook twee lokale gezinnen en een ander pilotengezin op de eerder genoemde compound. De bevolking van Wewak is voor zo’n 95 procent inheems. Wilfred: “Je merkt er wel wat Chinese invloeden. De mensen zijn er heel vriendelijk, maar ’s avonds blijven we op onze compound. In het donker is het niet echt veilig op straat. Maar dat moet je niet erger maken dan het is, dat is het in Amsterdam ook niet overal.”

Westers
Wilfred is zo’n vier dagen per week aan het vliegen voor MAF. Hij brengt medicijnen, hulpverleners en bouwmaterialen naar afgelegen gebieden of vliegt mensen naar het ziekenhuis; werk van de korte klap; direct (of snel zichtbaar) resultaat. “Het gaat daar allemaal stapje voor stapje. Het is elke keer toch weer één iemand die je helpt. Dat is wat we doen. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar toch wordt het elke keer langzaam beter.”

Wilfred wijst naar een foto van een stam die in traditionele kledij helpt bij het vliegtuig. Hij stelt meteen dat het niet het dagelijkse kloffie van de stam is. “Nee, die dag hadden ze een feest, dan dragen ze die kledij. Maar verder zie je die niet meer. Het kan wel zijn dat er nog wat stammen zijn die nauwelijks contact hebben met de rest van de wereld. Of dat ooit stop hebben gezet. Ik denk dat dat heel goed mogelijk is. Echt, het is daar zo dichtbegroeid, als je over het oerwoud vliegt, kun je niet door de bomen kijken.” Harriëtte: “Veel stammen zijn daar nogal op zichzelf. Papoea Nieuw Guinea telt 823 talen. Dat zegt wel genoeg…”

Frikadel
Het is af en toe uitkijken in de lucht. Het weer kan er snel omslaan. Vooral in de middag kunnen er plotseling onweers- of regenbuien opduiken. Maar Wilfred is goed getraind. “Soms moet je dan uitwijken en land je ergens anders. Ik heb er ook wel eens vastgezeten met mijn vliegtuig omdat de landingsbaan wat modderig was.”

Het verblijf in Laag Zuthem, begin april kwamen ze terug, bevalt wel. Micha zocht meteen zijn oude vriendjes weer op. “Je pakt zo de draad weer op”, vertelt Wilfred. “We hebben allebei diepe wortels hier. We pakten ons leven zo weer op, waar we waren gestopt.” Wat ze het meest gemist hebben? Wilfred begint te lachen. “De frikadel, zeg ik wel eens.” Dan serieus: “Het leven hier in Salland is wat gemakkelijker. Ook gehaaster, dat ook, maar hier hoef je wat minder te plannen.” Harriëtte: “Als je daar naar de winkel gaat, is het maar afwachten wat ze hebben. De ene keer alles, de volgende keer niks. Dat is hier toch wel anders.”

Schrijnend
Nog elke maand ontvangen ze geld dat is ingezameld met de statiegeldflessenactie van betrokken dorpsgenoten. Op Koningsdag organiseren familie en vrienden ook de jaarlijkse badeendjesrace, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Knigges. En geld blijft welkom, zo stelt Wilfred. Want er valt in Papoea-Nieuw-Guinea nog flink wat ‘ontwikkelingswinst’ te behalen. Hij wijst op een foto van een man die op een brancard richting het vliegtuig wordt gedragen. “Soms kom je schrijnende gevallen tegen. Deze meneer was uit een boom gevallen. Dat was gebeurd op een vrijdagmiddag. Door omstandigheden konden we hem pas op maandag ophalen. Al die tijd had hij op ons moeten wachten. Hij had een open botbreuk. Geen pijnstillers, niks. Maar hij klaagde niet. Hij was heel geduldig.”

Hij laat een andere foto zien. “Sommige kinderen daar hebben last van een huidaandoening”, zegt hij, terwijl hij naar een van de kinderen op het plaatje wijst. “Dat kun je heel simpel oplossen met een zalfje en een paar tabletten, maar daar beschikken ze niet over. De basisvoorzieningen qua medicatie zijn er niet. We hebben echt veel mensen kunnen helpen, maar het gaat niet altijd goed. Zo was er een man die een ernstig ongeluk had gehad. Ik vloog hem naar het ziekenhuis. Twee weken later vloog ik hem terug naar zijn geboortedorp. Maar toen lag hij wel in een kist… Het is niet altijd een succesverhaal, maar aan de andere kant, zo’n man terugbrengen naar huis, dat kun je dan wél voor hem doen…”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.