Home / Algemeen / Hasan: Rapport

Hasan: Rapport

Asielzoekers en misdaad, waarom kijkt niemand naar het échte rapport?

Hasan Kaddour is Syrisch vluchteling, neergestreken in Olst. In dit artikel vraagt hij om betere aandacht voor de misdaadcijfers over asielzoekers die vorige week bekend werden. Want de feiten die daarbij gebruikt worden behoeven wel wat nuance!

Hasan: Asielzoekers en de misdaden die ze plegen. Het is centraal in het nieuws, op een moment dat er Europese verkiezingen aankomen, kort voordat Nederland gaat beslissen of Syrië veilig genoeg is om asielzoekers wel/geen status te geven, op het moment dat de politieke partijen op rechts de jacht op de kiezer maximaal geopend hebben.

Ik zou hopen dat de media daarom die getallen over misdaden gepleegd door asielzoekers beter zouden duiden. Maar helaas kom ik alleen maar reacties tegen van de politiek. Dat onze minister president zich bijvoorbeeld dood geschrokken is, terwijl hij de cijfers niet eerst goed bekeken heeft.

Iedereen heeft er al iets over gezegd. Behalve de zwakste schakel in dit verhaal: wij, de asielzoekers. Voor ons heeft het directe gevolgen. We worden aangekeken als crimineel. Nou, daarom mijn reactie bij deze.

Eerst over het woord ‘misdaden’. Daar zijn er 4.600 van gepleegd. Maar wat zegt het rapport daarover: daar gaat het over misdaden of verdacht van misdaden. Waarom hebben media dat woordje ‘verdacht’ weggelaten in hun uitleg?

En dan de misdaden zelf. Wat verstaan we daaronder? Het is een verzameling van kleine misdaden en grote misdaden. Dus ook een winkeldiefstal ter waarde van een tientje. Of heling. En ik ben ook wel benieuwd naar de manier waarop dit bijgehouden wordt. Per keer dat een zaak organisatorisch behandeld wordt? Dus als iemand verdacht wordt van heling, als daar aangifte van gedaan wordt, de koper en de verkoper afzonderlijk genoteerd, als de zaak bewezen wordt, maar ook als de zaak geseponeerd wordt, dan is dat al zo een keer of acht ‘misdaad’, ik bedoel ‘verdacht van misdaad’.
Ook als er emotioneel iets aan de hand is, schreeuwen op straat van een getraumatiseerde asielzoeker die net de oorlog ontvlucht is en op een gammel bootje de zee overstak, als iemand daar aangifte van doet, komt dat onder ‘verdacht van misdaad’ te staan en heet het dus nu volgens de media ‘misdaad!

4.600 misdaden staat er. En we hebben 24.000 asielzoekers. Een op de vijf van ons heeft dus een misdaad begaan. Als je de cijfers niet goed leest tenminste.

En dan ‘asielzoekers’. Dat zijn we ineens ook allemaal. De Syriër, die uit de oorlog komt, heeft een heel andere achtergrond dan hij die emigreert vanwege armoede of werkzoekende is. Syriërs, Eritreeërs, Somaliërs, Afrikanen uit Centraal-Afrika, Afghanen en Iraniërs, evenals vele Marokkanen, Tunesiërs en Noord-Afrikanen. Als het gaat om misdaad (daar verdachte van zijn), is me dat nogal een verschil.

Ik wil hier trouwens niemand verdedigen. Ik wil alleen gezegd hebben dat deze manier van weergeven onrechtvaardig is. De waarheid van dit rapport verdient vanwege de mensen waar het om gaat, wel wat meer detail en duidelijkheid! En de emotionele gevolgen van dit verhaal verdient wel wat meer inhoudelijke aandacht van de politiek dan dat ze over elkaar heen buitelen om zo streng mogelijk over te komen.

Misschien dat de media daar iets aan kunnen doen?

Hasan Kaddour

Lees ook

Oecumenische viering in kader van Vredesweek

WIJHE – In de Nicolaaskerk in Wijhe vindt op dinsdag 21 september de jaarlijkse oecumenische …

2 comments

 1. Helaas gaat nuanceren ons steeds slechter af. Iets uitleggen of interpreteren in eigen voordeel gaat ons steeds beter af.

  Desinformatie:
  Teert op onze angsten en verspreidt zich als een lopend vuurtje
  Gedijt op sociale media en bereikt miljarden mensen
  Wordt als een wapen tegen ons gebruikt
  Is dodelijk en vergiftigt de democratie
  Niemand is immuun
  (bron Avaaz)

 2. Het is verkiezingstijd. Het gaat niet over mensen, maar politiek scoren. Daar zijn ze in Den Haag erg goed in. En, Hassan, als een asielzoeker 10 misdrijven pleegt, daalt het gemiddelde per asielzoeker sterk.
  En als het ook nog niet-vluchtelingen, maar profiteurs zijn – zie ter Apel – hoeven de echte vluchtelingen zich geen zorgen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.