Gewoon Carolien: Examens

Komende weken zijn de theorie examens er weer. (I)VMBO, HAVO, VWO, MBO,HBO leerlingen en zelfs een universitair student mocht en mag ik begeleiden om gezond gespannen en helder de examens door te gaan.

Vanaf donderdag 9 mei t/m donderdag 23 mei begint het eerste tijdvak van middelbaar onderwijs. Woensdag 2 juni is de uitslagen dag daarvan en het tweede tijdvak is dan van maandag 17 t/m donderdag 20 juni. Angstjes om niet te voldoen aan de verwachtingen van zichzelf, ouders, vrienden of leraren, angst om te mislukken, kan echt zorgen voor slechte cijfers. Dat geeft weer meer onzekere emoties wat weer tegenhoudt om beter te gaan presteren. Dit noemen we faalangst. Gezonde examenstress kan dus omslaan in ongezonde examenstress.

Een jongeman had een paar weken terug een nare fysieke ervaring en blijkbaar is zijn onbewuste faalangst en verlegenheid naar boven gekomen. Doordat het geen prater was, kwamen er pittige depressieve gevoelens naar voren. Moeder heeft de koe snel bij de horens gepakt en is hulp gaan zoeken en vinden.

De jongeman weet nu wat zijn gedachten, emoties en lichamelijke reacties zijn en heeft geleerd die ‘op commando’ te ontspannen. Hij wil dit tijdens de examens ook zeker gebruiken. Hij zet zijn kracht in om zich goed voor te bereiden; rustig en gedisciplineerd leren en hij heeft doorzettingsvermogen. In de vakantie heeft hij werken, gezelligheid, ontspannen, stappen, klieren en slapen goed afgewisseld en komende examentijd let hij ook op zijn balans en op goede slaap en goede voeding. Het blijft een spannende periode voor student en ouders, maar deze manier geeft dit gezin vertrouwen.

Een jongedame wist niet welke opleiding ze na het examen ging kiezen en kwam daarom in de praktijk. Daar kwam ook examenstress bij. Door kleine ‘probleempjes’ kreeg zij innerlijk veel stress en angst. Zij kreeg daarna de neiging om in gedachten van deze kleine aanleidingen een grote ramp te maken. Deze rampgedachten bezorgden haar steeds meer (faal) angst en heel veel stress. ‘Mijn pen doet het niet, ik mag niks vragen, ik kan niks opschrijven; ik zak’, was bijvoorbeeld zo’n gedachtenreeks. Zij leerde vaker haar gedachten te bevragen of de gedachten wel kloppen/ realistisch zijn. En hoe bijzonder is dat haar buikpijn en maandelijkse probleempjes zo goed als opgelost zijn.

In een gezin is het mijn ervaring fijn dat er veel rust is. Dat een ouder meer thuis is, maar wel de eigen dingen doet. En zo nu en dan samen met bakkie thee, koffie of water de dagelijkse gang van zaken bespreken en dan komt wel naar buiten wat er mag komen.

Voor (snelle) hulp; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.