Gerlant: Extremen

Over de stalinbraak in Boxtel is alles al wel geschreven. Dat heb ik iedereen beantwoord die mij de afgelopen weken heeft opgeroepen om daar uitspraken over te doen. Toch mis ik een punt van aandacht in de berichtgeving, namelijk diepgang achter de motivatie van de personen. De mensen van Meat the Victims (MtV) willen diepingrijpende veranderingen in de samenleving aanbrengen, gelijke rechten voor mens en dier.

In de visie van MtV leden zijn de consumenten van dierlijke producten de extremisten en dienen zij zich daarvan bewust gemaakt te worden. Voorheen deden de activisten dit met discussies en straatactivisme, maar sinds vorig jaar gebeurt dit in een actievere vorm. Dat activisme van de veganisten krijgt een andere vorm omdat er een revolutie gaande is in hun ogen. De idolate vegan wil de slapende vleeseter wakker schudden.

Burgerlijke ongehoorzaamheid is voor het eerst gebruikt door de Amerikaan D.H. Thoreau (1817-1862). Hij weigerde belasting te betalen, omdat naar zijn mening de burger geen belasting mocht betalen aan een staat die slavernij goedkeurde of een onrechtvaardige oorlog voerde. Het begrip kreeg in de vorige eeuw nieuwe inhoud door de acties van Mahatma Gandhi in zijn strijd tegen het Engelse koloniale bestuur in India en die van Martin Luther King in zijn strijd voor gelijke rechten van de zwarte bevolking in de VS.

Maar ook in Nederland, bij de acties van de krakers in Amsterdam (ik herinner mij de veldslagen tussen politie en krakers compleet met waterkanonnen en de demonstraties bij de voorgenomen plaatsing van kruisraketten ook in de jaren tachtig). Een klein vergrijp voor een groter en hoger doel, dat hoort bij burgerlijke ongehoorzaamheid. De MtV-mensen vinden ook dat zij hier aan doen.

Ideaal
Iedere gezonde democratische samenleving is wel bestand tegen een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid. Sterker nog: de democratie heeft juist groot belang bij burgers die buiten de lijntjes durven te kleuren. Vaak verandert de politiek dan de regels. Zoals na de krakersrellen, toen er regels kwamen om (lange) leegstand van woningen tegen te gaan. De AIVD beschouwt extremisme als: “Het actief nastreven en/of ondersteunen van diepingrijpende veranderingen in de samenleving die een gevaar kunnen opleveren voor (het voortbestaan van) de democratische rechtsorde, eventueel met het hanteren van ondemocratische methodes die afbreuk kunnen doen aan het functioneren van de democratische rechtsorde.” https://staging2.aivd.nl/onderwerpen/extremisme

Het ideaal vormt geen gevaar voor de democratische rechtsorde en in een stal inbreken, zittend protesteren tegen dierenleed en liedjes zingen is niet echt gewelddadig te noemen. Wel is er een wet overtreden. Maar ook het plegen van huisvredebreuk is bijna niet extremistisch te noemen. De uitspraak van de rechter zal u verbazen, na alle zware uitspraken door politici deze weken gedaan.

Gelijke rechten
Het gevaar van deze groep zit hem er in dat zij de emancipatie gedachten, zoals die van Martin Luther King, door willen trekken op de verhouding tussen mens en dier. U als brave burgerconsument wordt met allerlei (sociale media) excessen en discussies op onderbuikgevoel meegenomen in het geloof, de kerk van een kleine groep die het contact met de werkelijkheid kwijt is. Als je die preek maar vaak genoeg hoort, de boodschap goed verpakt is, gaat u het van zelf geloven, verandert de democratische meerderheid en worden de regeltjes wel aangepast. Mag jij straks niet meer op je paard rijden en vinden ze ook wat van je hond.

De baas
De werkelijke aanslag op onze democratie die wordt gepleegd als zij hun zin krijgen, is straks die door het dier. Die houdt zich niet aan artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht. Als ik hier het land in kijk naar de paal, zie ik dat de ooievaars kikkers, muizen, jonge weidevogels en mollen aan z’n jongen voeren. Als ik het dorp uit loop de polder in, zie ik de vossen jagen, de lege weidevogelnestjes door predatie van andere wild.

De wolf, die maakte hier vorig jaar in de polder 26 schapen dood en terwijl ik dit schrijf komt de kat van de buren over de schutting de tuin in en grijpt een jonge merel. Ik kan haar nog net op tijd duidelijk maken dat wij mensen van dat gedrag niet gediend zijn. Ik had niet de indruk dat zij onder de indruk van ons wetboek was. Wel van mijn overredingskracht en grote voeten. Iemand moet de baas zijn, het verstand gebruiken en dat bent u…

En hoe ik dat weet? Ik heb mij het afgelopen halfjaar eens in die kerk verdiept, hier en daar koffie gedronken. Het zijn net jehova’s. Als ze een voet tussen de deur kunnen krijgen…

gerlant@regiobode.nl

2 REACTIES

  1. Dus wij zijn er niet van gediend dat een kat een muis of vogel vangt (voor eigen gebruik).
    Tegelijkertijd hebben wij van vleesconsumptie een industrie gemaakt. Zij die dieren daar wel van gediend?
    Zij hebben ook gevoel, reken daar maar op, maar (hopelijk) geen benul / besef.
    Als wij dieren een goed leven gunnen (en geven) tot het moment van slachten zouden de protesten ook een pak lager liggen.
    Voor de goede orde ik eet ook (te veel) vlees. We zijn niet heiliger dan de paus. Daarom zou ingrijpen van hogerhand helemaal niet zo verkeerd zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.