Gas Hoal’n viert 10-de verjaardag thuis

LUTTENBERG – De mannen van autorodeo/bangerteam Gas Hoal’n uit Luttenberg doen op zondag 2 juni voor de tiende keer mee aan de autorodeo in hun dorp. Door hun gedurfde rijstijl en harde crashes is hun team inmiddels een bekende naam in de (inter)nationale autorodeo- en bangerwereld. “In al die tien jaar hebben we nooit serieuze blessures gehad”, vertelt Willem Jalink namens zijn maten. Hij begint te lachen. “Even afkloppen… Maar ik denk dat voetballen relatief gevaarlijker is.” Grijnzend: “We hebben onszelf meer schade toegebracht bij het nazitten, dan bij het racen.”

Het is inmiddels ook een jaar of tien geleden dat de mannen (in totaal een stuk of tien) besloten om onder één vlag verder te gaan. Eerder maakten ze deel uit van verschillende kleine clubjes. Allemaal ongeveer dezelfde leeftijd (nu achterin de 20, begin 30) en allemaal met een passie voor de autorodeo; samengaan met de anderen was veel praktischer, zo concludeerden ze. Een grote gezamenlijke schuur, gebruik maken van elkaars expertise en natuurlijk ook veel meer lol. Gas Hoal’n was geboren. “We kozen voor rode auto’s”, vertelt Willem. Sebastiaan Dijkman, die namens de Autorodeo Luttenberg ook bij het gesprek zit, vraagt gekscherend welke RAL-kleur. “Dat weet ik niet”, grijnst Willem. “Laten we het maar houden op Action-rood. Daar is de verf lekker goedkoop.”

Het begon met gezamenlijke deelname aan autorodeo’s, maar na enkele jaren wilde Willem wel eens een bangerrace proberen (autorodeo, maar dan al rondjes rijdend op een circuit). Gaat nog veel harder, is nog sensationeler. “We gingen wel eens kijken bij de bangers”, vertelt hij. “Waarschijnlijk heb ik mijn bek een keer te groot gehad. Ik zei toe een keer mee te doen op het circuit in Emmen. Toen in mijn eentje nog.”

Eigen stijl

Al snel volgden andere leden van Gas Hoal’n zijn voorbeeld. Weer anderen vonden het na verloop van tijd wel welletjes. Inmiddels haken ook coureurs uit Heino, Nieuwleusen en Staphorst bij het team aan. Maar Luttenberg vormt de kern. Gas Hoal’n rijdt bij autorodeo’s in de buurt, maar ook bangerraces in Emmen, Groot-Brittannië en België. Het zijn allemaal coureurs met een eigen stijl. Sommigen gaan voor de harde crashes en het spektakel. De gebroeders Jelte en Bouke Schiphorst en Wout Holtmaat bijvoorbeeld; alle drie niet te beroerd om bij banger vol gas, met 100 km op de teller, in te rijden op een gecrashte auto om, zoals dat heet, een mooi treintje te maken. Maar ook Peter Logtenberg rijdt rustig vol gas een heel circuit over om net die ene concurrent te ‘pakken’. Anderen zijn wat meer berekend. Autorodeo vraagt om een iets andere stijl dan banger. Willem: “Er zijn veel bangerrijders die voor de meters gaan. Maar bij autorodeo is het anders. Daarbij moet je botsen, maar kan het ook zo afgelopen zijn. Dat is ook net het mooie ervan.”

Revanche

Hoogtepunten uit al die jaren? Willem begint over de vriendschappelijke teamstrijd die Gas Hoal’n twee jaar geleden uitvocht met dat andere Luttenbergse team: ‘Black & Yellow’, waarvan de leden een paar jaartjes jonger zijn. “Het jaar ervoor gingen zij in Luttenberg met de eer strijken. Wij waren op dat moment veel drukker bezig met de bangers en hadden niet de beste auto’s mee. Revanche dus. We trokken een behoorlijke grote broek aan. Maar bij de eerste manche, vier tegen vier, ging het niet goed. Twee van hen gingen door naar de finale en maar eentje van ons. Jelte reed vol gas in op Simon Koenjer, zijn rivaal. Hij schakelde Simon uit, maar zichzelf ook. Bij de tweede manche ging het beter, toen bleven alleen maar coureurs van ons over. In de finale werd het vier tegen twee. Wij wonnen.” Hij begint te lachen. “Gelukkig…”

Magazine

Maar ook vindt hij het prachtig dat Gas Hoal’n ooit een eervolle vermelding kreeg in een Brits bangermagazine als één van de meest ondergewaardeerde teams. En natuurlijk ook dat ze mee mogen denken over de Autorodeo in Luttenberg. “We helpen vrijdagavond bij het opbouwen en bij het nazitten ontstaan er dan wel eens dingen. Zo hadden we eerder recht afgegraven greppels om de baan. Maar op ons initiatief worden die greppels nu schuin afgestoken. Zo kun je er als coureur ook nog weer uitkomen.” Sebastiaan: “Daarmee waren we zo’n beetje de eerste in de regio.”

Aangezien een groot aantal van de mannen de 30 al is gepasseerd, wordt het langzaam minder. Vrouwen en kinderen vragen ook de aandacht. Maar Willem hoopt nog jaren rondjes mee te rijden. “Hoeveel auto’s we er in de afgelopen tien jaar doorheen gejast hebben? Nou, ik denk dat ikzelf al kom aan een kleine honderd. Doe dat dan maar maal tien…”

Afvalrace

De 29-ste editie van de jaarlijkse autorodeo in Luttenberg op zondagmiddag 2 juni wordt weer georganiseerd door de Luttenbergse schaatsvereniging SVL ’88 in combinatie met IJsbaan ’t Wak. Locatie is het welbekende weiland tegenover de afslag Butzelaarstraat/Bergweg. Er wordt gestreden in een lichte, zware en superklasse. Opgave is nog mogelijk. Hoogtepunt van de middag is de grote afvalrace, waarbij alle ‘opgelapte’ wrakken die nog kunnen rijden tegelijk in de arena komen, tot er uiteindelijk één overblijft.

Aanvang is om 12.30 uur en de autorodeo duurt tot ongeveer 17.30 uur. De entree bedraagt 6 euro (jeugd tot en met 15 jaar 2 euro).

Meer informatie op staging2.facebook.com/Autorodeo-Luttenberg en staging2.autorodeoluttenberg.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.