Eerbetoon aan ‘Zus Smolders’ en Johanna Bake op begraafplaats Wesepe

OLST/WESEPE – Bij het graf van Johanna Hendrika Smolders in Wesepe is op initiatief van Anton Heijmerikx uit Wijhe recentelijk een klein herdenkingsmonument geplaatst. Dit om haar en Johanna Bake, waarmee ze samenwoonde, te eren voor hun inzet voor de bevolking en het verzet in Olst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Johanna Hendrika Smolders, bij oudere Olstenaren beter bekend als zuster Smolders, was jarenlang wijkzuster in Olst en omgeving. Samen met Johanna hielp ze onder andere mee om de inzittenden van neergeschoten geallieerde vliegtuigen te beschermen tegen de Duitsers. Daarvoor werden ze geëerd door president Eisenhower van de Verenigde Staten en de Air Chief Marshal van het Verenigd Koninkrijk.

De twee overleefden de oorlog allebei. Johanna Bake overleed in 1956 in Wesepe. Het is onbekend waar en of zij begraven is. Johanna Hendrika Smolders overleed in 1961 in Wesepe en is ook aldaar begraven. Haar graf is vanaf die tijd naamloos gebleven, maar gezien haar werkzaamheden tijdens WOII, maar ook als wijkzuster in Olst heeft Heijmerikx recentelijk een klein tekstmonument geplaatst bij haar laatste rustplaats dat herinnert aan de verdiensten van de twee.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.