Feestelijke vijftiende editie Truckrun van Drivers Uut Salland

‘Een bult werk, maar ook een bult blije gezichten’

HEETEN/RAALTE – Meer dan tweehonderd vrachtwagens rijden zaterdag 11 mei mee met de vijftiende editie van de jaarlijkse Truckrun van Drivers Uut Salland.

Daarmee heeft de rit voor cliënten van Zozijn en andere mensen met een verstandelijke beperking ook wel zo’n beetje haar maximum bereikt. Want bij de Rekoplas in Raalte, waar de vrachtwagens zich van tevoren opstellen, is er niet meer ruimte. “Het staat er auto aan auto, spiegel aan spiegel, we hebben vrijwilligers nodig om het parkeren te coördineren”, vertellen Erwin Bril, Johnny Tutert en Stefan Hondeveld namens DUS. In verband met het derde lustrum, krijgt het programma van de dag een extra feestelijk tintje.

DUS, dat iets langer bestaat dan de Truckrun, komt voort uit een groep van tien vrachtwagenchauffeurs en andere truckenthousiastelingen uit Salland die jaarlijks een bezoek bracht (en brengt) aan het Truckstar Festival in Assen. “Nadat we wat informatie hadden ingewonnen, hebben we besloten om een vereniging op te richten. Dat maakte bepaalde zaken wat gemakkelijker en onder die vlag konden we ook activiteiten organiseren.”

Johnny, ex-trucker, op dat moment al werkzaam voor Zozijn, stelde voor om onder de vlag van DUS jaarlijks een Truckrun te organiseren. En aldus geschiedde. “Ik had gehoord van een soortgelijk initiatief in Wilp”, vertelt hij. “Maar daar waren ze net gestopt. Het is lastig om zo’n evenement te verzekeren. Daar zijn we flink mee bezig geweest.”

De Truckrun en de bezoeken aan het Truckstar festival zijn overigens niet de enige activiteiten van DUS. De leden verzorgen ook lessen op basisscholen over de blinde hoek van grote voertuigen. Daartoe is er zelf in eigen beheer een voorlichtingsfilm gemaakt. Ook helpen ze elk jaar mee met het organiseren van de oldtimerdag tijdens de ponyweek in Heeten.

Telkens groter
Met de Truckrun begon het klein. Eerst met de start bij het pand van Zozijn aan de Kemphaan en circa zeventig, tachtig vrachtwagens. Na enkele jaren verhuisde de Truckrun naar het MBI-terrein, waar gezien de grote ruimte meer groeimogelijkheden waren. Enkele jaren geleden, nadat er vervuiling op het terrein was geconstateerd, keerde het evenement terug naar de oude startlocatie.

Linda Willems-Schotman helpt namens Zozijn mee met de organisatie. De leden van MC Freewheels uit Heeten, RAM Raalte en diverse individuele verkeersregelaars begeleiden de konvooien. De carnavalsvereniging uit Haarle helpt met de catering, net zoals een groot aantal vrijwilligers voor hand- en spandiensten. “Het is telkens groter geworden”, vertelt Stefan. “Niet alleen qua deelname, maar ook wat betreft het randprogramma. Eerder kreeg iedereen na afloop een broodje hamburger, tegenwoordig is het veel uitgebreider.”

Opluchting
“Het is een bult werk, maar je ziet ook een bult blije gezichten”, vervolgt hij. “Niet alleen van de cliënten, maar ook van de chauffeurs en de vrijwilligers. We hebben allemaal een mooie dag. Als het goed gaat…” Hij zegt het niet voor niets. Erwin: “Tot nu toe is het ook altijd goed gegaan, maar we hebben ook andere verhalen gehoord. Ongelukken bij andere truckruns. Kop-staartbotsingen, je rijdt tenslotte in een konvooi, daar kun je ook niet altijd wat aan doen, of door andere verkeersgebruikers die niet goed uitkijken…”

Stefan: “Het is altijd weer een opluchting als alles goed is afgelopen. Kijk, dat je onderweg een keer moet stoppen omdat een cliënt moet plassen, dat houd je toch, daar schrikken we niet van, maar je wilt geen ongelukken. Het is bepaald geen vervelende dag, echt niet, maar je moet je hoofd er wel goed bij houden.”

Geïrriteerd
Het grootste incident waarmee ze te maken kregen? Die ene begeleider op de motor die het gaspedaal te hard intrapte en zijn rijbewijs verloor. “En je krijgt soms te maken met andere verkeersgebruikers die het niet helemaal snappen. Die geïrriteerd raken omdat ze moeten wachten of om moeten rijden. Maar dat gebeurt echt niet vaak.”

Verder is het vooral het plezier. Stefan: “Het mooiste vind ik de glunderende chauffeurs. Ik vraag me wel eens af wie er meer plezier heeft, de chauffeurs of de cliënten.” Johnny (lachend): “Ik heb wel eens moeten helpen om cliënten uit de vrachtwagen te halen. Die wilden er gewoon niet uit.”

Route
De route van de Truckrun voert dit jaar vanaf de Kemphaan richting Broekland, Heeten, Nieuw Heeten en Haarle, waarna de terugreis naar Raalte weer wordt ingezet. De ruim tweehonderd cliënten (en de chauffeurs) vertrekken in drie colonnes; de eerste om 12.00 uur; de laatste rond 13.30 uur. “Het is een iets kortere route dan andere jaren”, vertelt Johnny.

“In verband met het 15-jarig bestaan van de Truckrun houden we namelijk om 16.00 uur een feest bij de Kemphaan. Daarbij is er muziek van Hein Migchelbrink van The Spitfires.” Om 18.00 uur vertrekken de cliënten en hun begeleiders en is er een grote afterparty voor de chauffeurs en de andere vrijwilligers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.