De ‘Jimi Hendrix’ van het Hammondorgel naar Heino

HEINO – Lachy Doley uit Australië is misschien wel de beste Hammondorgelspeler ter wereld, dat zegt in ieder geval Deep Purple-legende Glenn Hughes. Doley speelt zaterdagavond 18 mei ‘gewoon’ in De Maalderij aan de Canadastraat 6 in Heino. Stichting Live Music Heino is enthousiast over de komst van Doley die vaak de Jimi Hendrix van het Hammondorgel wordt genoemd. In Australië kan Lachy bijna niet meer over straat gaan zonder dat hij wordt herkend. Grote zalen zitten barstensvol, ook in de VS, Canada en Groot-Brittannië.

Lachy brak door na een optreden in 2016 op Blues on Broadbeach in Australië. Ook in Nederland neemt zijn faam toe. Hij speelde onder andere met zijn band The Lachy Doley Group vorig jaar op Ribs en Blues. In een interview met Monique van Klaveren in opdracht van Live Music Heino komt hij nog terug op dat concert in Raalte; “Veel lol gehad daar. Al dreigde het bijna in het water te vallen, want ik had een belangrijk onderdeel in Australië achtergelaten, mijn Leslie preamp. Gelukkig heeft Sjaak van MusiFix de moeite genomen om drie uur te rijden om me dat onderdeel te brengen. Hij verdient een standbeeld!”

Hammondorgel spelen was voor Doley een bewuste keuze. “Ik ontdekte het hammondorgel toen ik twaalf was en al een jaar of twee piano speelde. Een muzikale vriend van mijn moeder sloeg me om mijn oren met Booker T and MG’s. Ik was direct verslingerd aan het speciale geluid van de Hammond. Toen ik eindelijk zelf op de toetsen mocht slaan van een echte Hammond vond ik het ongelooflijk klinken. Het gebeurde in onze garage, ik zette het volume op tien en… ‘it was like magic’. Wat je uit dit instrument haalt qua zeggingskracht is uniek. Veel krachtiger dan piano. Ik kon dus simpelweg niets anders dan kiezen voor de Hammond.”

Hoe voelt het dat Glenn Hughes van Deep Purple je de hemel in prijst? “Als iemand waar je heel veel respect voor hebt zoiets zegt, dan voelt dat best wel heel erg bijzonder. Ik denk overigens zeker niet dat ik de beste levende toetsenist ter wereld ben, maar ik weet dat ik in elk geval wel iets goed doe.”

Het concert zaterdagavond 18 mei in de Maalderij begint om 21.00 uur (zaal open om 20.00 uur). Voorverkoop (15 euro) via staging2.live-music-heino.nl, de Smulbaai in Heino of Schulten Lederwaren Raalte. Aan de kassa kosten tickets 20 euro.

Foto: Tijdens Ribs en Blues 2018 maakte Lachy Doley veel indruk. Op 18 mei gaat hij op herhaling in de Maalderij in Heino.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.