Gewoon Carolien: De ontknoping

Een jongeman heeft vaker op een dag stress. Zijn houding is met werk, de telefoon, televisiekijken en leren niet al te best. Hij heeft veel spierknopen in zijn nek, schouders en armen. Op de plek van een spierknoop is de spier samengetrokken en daardoor ingekort en verdikt.

De inkorting van de spier op de ene plek, zorgt ervoor dat de spier op een andere plek rekt of juist ook weer trekt. De samentrekkingen in dit gebied geven heel veel spanning op de spieren en in het omliggende gebied en geeft in het geval van de jongeman hoofdpijn, en soms zelfs migraine. Denk maar aan een elastiekje waarin je een knoop legt en je gaat het elastiekje uitrekken. Het rekt dan anders. Leg je meer knoopjes in het elastiek, gaat het nog moeilijker. Naargelang de conditie van het elastiekje gaat het stiekje gemakkelijk of niet terug naar de ‘juiste’ conditie. Er zitten bij de jongeman al zoveel ‘knopen’ dat het moeite kost om naar de ‘juiste’ gezondheid terug te gaan.

Op bepaalde plekken in een lichaam kunnen spierknopen ook trekken aan de aanhechting van het bot. Dit kan dus een heel gebied ontwrichten. Het beïnvloedt het zenuwstelsel, hoopt vele afvalstoffen op en beperkt de doorbloeding. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen het gebied dan niet of minder bereiken, waardoor het weefsel slecht of niet herstelt. Dan gaat de bloeddoorstroming nog slechter, gaan er nog meer afvalstoffen zich ophopen en komen er mogelijk nog meer spierknopen bij. Je komt letterlijk nog meer ‘in de knoop’. De spier zal daardoor aan kracht verliezen. Het kan verdoofd gevoel, tintelingen, steken, branderig gevoel en andere pijn geven.

Een man heeft chronische pijn in zijn arm. Bij hem is het carpale tunnelsyndroom ontstaan. Volgens de doctoren is het een zenuwbeknelling in de pols. De tunnel waarin de zenuwen liggen is te nauw en kan eventueel met een operatie breder gemaakt worden. De man had gehoord dat deze operatie niet altijd zo goed helpt en dat de oorzaak niet echt opgelost wordt en dus de klachten soms nog terugkomen. Dus wij zijn de spierknopen en knoopjes aan het losmaken. Spieren bewust leren ontspannen, blijven bewegen en houding verbeteren. Dus op het jadesteenbed en in de massagestoel. Sommige spierknopen kunnen we masseren, soms gebruiken we (verschillende) hulpmiddelen om de doorbloeding te verbeteren en/of knoop te verminderen, soms geven we op erg pijnlijke plekken een druk (triggerpoint) waardoor de spier meer ’ontknoopt’ raakt en adviezen voor rek en strekoefeningen die de pijn verminderen.

De ontknoping van spieren en weefsel is belangrijk voor je gezondheid en welzijn! Reageer gerust en zie staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.