Boeren krijgen stem tijdens IJsseltheaterfietstocht

OLST/WIJHE – Op zaterdag 25 en zondag 26 mei vindt een nieuwe editie van de jaarlijkse IJsseltheaterfietstocht plaats. In de omgeving van Olst en Wijhe en aan de westzijde van de IJssel zijn er op diverse buitenlocaties theatervoorstellingen en andere culturele activiteiten. Op zondag 26 mei gaat bovendien de voorstelling ‘Vers van het land’ van de Utrechtse ArtEZ-student Nikki Terberg in première.

Die handelt over het leven van de boeren in de omgeving van de Wijhese boerderij van haar vriend Stefan Lankhorst (die ook het toneel vormt van het stuk). De voorstelling wordt gespeeld door 3 mbo-theaterstudenten van Rijnijssel. Voor Nikki is dit haar afstudeervoorstelling. Zij heeft zelf ervaren dat het boerenleven, voordat ze Stefan kende, voor haar een totaal onbekende wereld was. Zij kende het alleen van het vaak negatieve beeld in de politiek en de media. “Het beeld wat geschetst wordt door de politiek en media klopt niet en de boeren moeten constant inspelen op alle nieuwe regels die voor hun worden bepaald”, zo stelt ze. Nikki ging op zoek naar de verhalen en ervaringen die hier achter schuil gaan. Na een tip van haar schoonvader nam ze contact op met de organisatie van de IJsseltheaterfietstocht. Die hielp haar op weg in subsidieland en boekte haar voorstelling meteen. Het is een sociaal artistiek project geworden waarin ontmoeting tussen de twee verschillende werelden van de mensen uit de stad en de boeren van het platteland centraal staat. De elementen van de natuur zijn onderdeel van de voorstelling, er moet dan ook ingespeeld worden op hetgeen zich aandient: vliegtuigen, wind, regen, zon etc. Ook voor de spelers is het repeteren op locatie noodzakelijk voor het uiteindelijke resultaat. In deze voorstelling wordt door middel van beeld, muziek en klanken voelbaar gemaakt hoe drie stadse meisjes zich zijn gaan verhouden tot het plattelandse boerenleven. Vers van het land is een voorstelling waar de boer een stem krijgt. Meer dan dertig Sallandse boeren hebben meegewerkt door middel van een enquête of interviews.

De voorstelling is ook nog te zien op donderdag 30 mei en zaterdag 1 juni. Hiervoor dienen vooraf gratis kaartjes te worden gereserveerd: reserveren.versvanhetland@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.