ARAG Fairplay Certificaat voor SDOL

Stan Endeman aanjager van scheidsrechterbeleid Luttenbergse sportclub

LUTTENBERG – De Luttenbergse sportvereniging SDOL neemt op zondag 26 mei de ARAG Fairplay Certificering in ontvangst. Dit certificaat vormt de beloning voor een goed scheidsrechtersbeleid binnen de club.

Er zijn nu nog slechts 83 (op een totaal van meer dan drieduizend) verenigingen in Nederland die zo’n certificering hebben; wat Salland betreft verder alleen SV Heeten. De ceremonie staat onder leiding staan van Eric Braamhaar, Jeroen Manschot, ARAG en de scheidsrechterscommissie van SDOL zelf.

Aanjager is Stan Endeman (19), een jonge, ambitieuze arbiter uit Luttenberg. In 2017 stapte hij naar SDOL-voorzitter Peter Bons met het plan om weer een scheidsrechterscommissie op te richten. “Ik vond dat er wat moest gebeuren om de scheidsrechters te behouden”, vertelt hij. “Daarnaast was het werven van nieuwe arbiters ook een must, met name bij de senioren.”

Al snel was de nieuwe scheidsrechterscommissie een feit. Die bestaat inmiddels naast Stan uit Chiel Holtmaat (ook 19) en Benno Wichers Schreur en Jos Kogelman. In 2018 organiseerden de mannen een scheidsrechtercursus, waaraan vijf leden van SDOL (vier tieners en een dame), meededen. Daarnaast werden in dezelfde periode ook zes scheidsrechterbegeleiders opgeleid. Aan hen de taak om de arbiters zo nu en dan handvatten aan te dragen.

Gedurende het proces ontstond de ambitie om de ARAG Fairplay Certificering binnen te halen. Hiervoor moet een vereniging aan tien richtlijnen voldoen, onder andere: een opgesteld arbitrageplan; voldoende begeleiding; de organisatie van bijeenkomsten voor de scheidsrechters en een volledig voetbalprogramma met gediplomeerde arbiters. Daarmee voldoet de vereniging ook aan het laatste criterium: een voorbeeldrol op het gebied van clubarbitrage richting andere verenigingen in de regio. SDOL is de zevende vereniging in Overijssel die de certificering heeft binnen weten te slepen.

Derby
“In heel korte tijd hebben we veel zaken aangepakt en verbeterd”, vertelt Stan. “Zo zijn we gaan werken aan de waardering richting de scheidsrechters. Het leven als clubscheidsrechter gaat niet over rozen en de sfeer is niet altijd goed. De uitdaging is om jongere mensen te laten fluiten en te zorgen voor doorstroming binnen de vereniging.”

Klaar is de scheidsrechterscommissie nog niet. Stan en de zijnen willen zich zo meteen onder andere richten op de werving van seniorenscheidsrechters en het bevorderen van de continuïteit als het gaat om scheidsrechters binnen SDOL.

Iedereen is welkom tijdens de ceremonie. Aanvang is om 12.00 uur. Eric Braamhaar vertelt samen met Jeroen Manschot verhalen over hun carrière in het betaald voetbal. Aansluitend, om 14.00 uur, begint de derby SDOL – Mariënheem. Voor meer info mail naar: scheidsrechtersvoetbal@svsdol.nl.

Van links naar rechts: Jos Kogelman, Stan Endeman, Chiel Holtmaat en Benno Wichers Schreur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.