Antoon en Annie Vrielink uit Luttenberg 65 jaar getrouwd

LUTTENBERG – Op 19 mei 1954 trouwden Antoon Vrielink (91) en Annie Scholten (86) ‘voor de kerk’. Ze namen de boerderij van de ouders van Antoon in het Schanebroek over.

Antoon is op zijn veertiende op daghuur gegaan bij een buurman. Nog voordat hij trouwde was hij werkzaam als boerenknecht, polderwerker en textielarbeider. Ook Annie moest al vroeg aan het werk bij haar eerste boer. Zij trouwde in op de boerderij van haar man, waar op dat moment ook haar schoonouders en drie ongetrouwde zwagers woonden.
Samen kregen ze zes kinderen. Echter begin zestiger jaren leverde de boerderij met koeien, varkens, kippen en acht bunder grond, te weinig op om het gezin te onderhouden. Antoon ging werken bij laarzenfabriek Hevea in Raalte, waar hij later opperman werd. Zelf verbouwden ze aardappelen en groente voor het gezin en er werd ieder jaar een varken geslacht. Nog een tijdlang hebben ze op de boerderij gewoond en wat vee aangehouden, maar tijdens de ruilverkaveling besloten ze de grond te verkopen. In 1971 bouwden ze een nieuw huis in Luttenberg aan de Harmelinkstraat, hier wonen ze nog altijd..

Antoon is later jarenlang als verzekeringsagent werkzaam geweest en kwam bij velen aan de deur om premies te innen. Door de Paardenkas van Luttenberg werd hij benaderd om de jaarlijkse premies bij de boeren op te halen. Ook zorgde hij ervoor dat het rondom de nabijgelegen Mariagrot schoon en netjes bleef. Ondertussen verzorgde Annie niet alleen haar eigen huishouding, maar was ook alfahulp bij enkele oudere Luttenbergers. Daarnaast maakte het echtpaar jarenlang de gymzaal van de lagere school schoon. Ze hebben hun leven lang hard gewerkt en zijn er nog steeds trots op dat ze hun gezin goed hebben kunnen onderhouden.

In de zeventiger en tachtiger jaren verlieten de kinderen één voor één het ouderlijk huis. Alleen de jongste zoon bleef bij zijn ouders wonen. Er is en was veel verdriet wegens het overlijden van hun oudste dochter Annie, nu al weer tien jaar geleden.

Anton onderhield tot voor kort zijn siertuin. De dag was goed als dorpsgenoten langs zijn tuin liepen en zeiden: “Vrielink, wat heb je de tuin er weer mooi bij liggen.” Jarenlang had hij een kippenhok met elke dag verse eieren en ook de groentetuin was zijn lust en zijn leven. Annie doet tot op de dag van vandaag een groot gedeelte van de huishouding. Samen bezoeken ze nog af en toe hun kaartclub en Antoon is twee keer per week te vinden bij de dagbesteding voor ouderen in Elckerlyc. Door ouderdom en enkele fysieke beperkingen zijn ze minder mobiel, maar als ze met één van hun kinderen een autotochtje maken in de omgeving en even ‘aanleggen’, genieten ze volop!

Op zondag 19 mei vierden ze met hun kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, familie, buren en kennissen hun 65-ste huwelijksverjaardag bij de Boerschop in Luttenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.