Zondagse Gedachte: Paasmens zijn

Wanneer ik op zondagochtend naar de kerk rijd luister ik naar het programma Vroege Vogels op de radio. Onlangs werd daar verteld hoe het met de vogels en vlinders is gesteld. Niet goed: vogel- en vlinderrassen zijn aan het uitsterven. Heeft de natuur voldoende veerkracht om hiervan te herstellen, zo vroeg ik me af. Ik hoorde ook, dat er een trend gaande is de vele stenen die in onze tuinen gelegd zijn weer te vervangen door groen. Dat tuincentra daar zelfs op inspelen met hun aanbiedingen: lever bij ons je tegels in en je krijgt korting op het groen dat je er voor terug plant.

We liepen ter voorbereiding de boerenpelgrimstocht, die we op 11 mei weer gaan lopen. Onderweg schoot een haas vanuit het niets tevoorschijn, een kievit vloog door de lucht. We zagen een steenmarter dood langs de sloot liggen, maar we zagen ook een kalfje, dat net een paar uur daarvoor geboren was. Zo is het leven, zo is de cyclus van het leven. Geboren worden, sterven, weer opstaan. Zo gaat het met de natuur, met onze aarde, met ons als mens. Hopelijk is er voor alles en iedereen voldoende veerkracht om weer op te staan.

Ergens las ik: ‘De woestijn gaat bloeien waar mensen opstaan uit het graf van hun angsten, uit wonden van het verleden’.
Zal het letterlijk zo kunnen zijn, dat een woestijn weer gaat bloeien? Ooit hoorde ik van woestijnplekken op onze aarde, dat daar door vernuftige irrigatiesystemen bloeiende gebieden zijn ontstaan. Blijkbaar kan het. Blijkbaar is onze aarde ertoe in staat en kunnen wij als mens daar ons steentje aan bijdragen.

Zouden we dan ook bij kunnen dragen aan een eigen opstaan: opstaan uit angsten, uit wat ons verlamt, uit wat ons verwond heeft in het verleden. Zouden we de steen, die ons ervan weerhoudt voluit te leven, kunnen wegrollen van ons graf? Kunnen we in die zin Paasmensen zijn? Natuurlijk is niet alles op te lossen, maar we kunnen wel met andere ogen kijken naar wat ons gebeurt in ons leven en er anders, milder en wijzer misschien mee omgaan. Onze verantwoordelijkheid nemen zoals met dat groen in onze tuin.

Allerlei dingen om over na te denken in deze lentetijd, tijd van alles wat weer uitloopt en tot groei en bloei komt. Tijd waarin wij op weg zijn naar Pasen, het feest van de Opstanding. Dat wij die Paasmensen zijn.

Lonneke Gunnink – van den Berg, pastoraal werker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.